Със съдействието на кмета Величкова 400 уволнени миньорa намират препитание в металургични фирми в София

Елза Величкова

Около 400 миньорa от “Мини Бобов дол”, паднали под секирата на уволнението, ще намерят спасение във фирми за металургично производство в София. Добрата  новина съобщи кметът на миньорската  община Елза Величкова, което е съдействала на съгражданите си в намирането на нова работа. Някои от миньорите вече са посетили новото си работно място.

Собствениците и експертите на три предприятия за студено валцоване и преработка на мед са презентирали правените от дружествата им изделия и са разговаряли по условията за работа с миньорите.

От 16 юли започна масово съкращение на около 400 миньори в рудник “Бобов дол”, който спря работа преди около месец. Миньорите очакват да получат заповедите си за съкращение, за да могат да сключат договори със софийските фирми в сферата на металургията, които наемат предимно мъжка работна ръка за физически труд, поясни кметицата на Бобов дол Елза Величкова.

Фирмите ще покриват ежедневните им транспортни разходи или ще им осигурят квартира. Десетки бивши минори от закрития рудник са започнали работа при изграждането на метрото в столицата и пътуват всеки ден с личен транспорт от Бобов дол.