С полета на 50 гълъби старти XII-ия фестивал на хората с увреждания в Перник, кметът Церовска: Вие ни вдъхвате достойнство, самочувствие, сила

Вяра Церовска
Вяра Церовска

Над 1800 изпълнители и творци от различни възрасти и краища на страната и чужбина ги събра XII-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания в пернишкия кв. „Църква“. Стартът на творческата изява беше даден с полета на 50 гълъби. Вчера и днес талантливите участници представят с народни песни и танци, с хумор и изпълнения от различни жанрове и музикални инструменти.
На откриването на събитието присъства кметът Вяра Церовска и зам.- кметовете Владислав Караилиев и Денислав Захариев, народни представители, зам.-омбудсманът Диана Ковачева, председателят на ОбС Иво Савов, председателят на Съюза на инвалидите в България Красимир Коцев, общински съветници и кметове от региона.
Поздрав към участниците и гостите на фестивала отправи кметът на общината Вяра Церовска, под чийто патронаж се провежда фестивала. Тя пожела на всички успешно представяне, приятни мигове сред приятели и да запазят хубавите емоции.
„Скъпи приятели, за мен е изключителна чест и удоволствие да ви поздравя с днешния хубав празник и да открия 12-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания. Това е събитие, което пази традицията и предава красотата на българската традиция и българския дух. Продължавайте да радвате малки и големи, с това което носите в сърцата си.
С вашия талант, любов и всеотдайност към фолклора и всички жанрове на изкуството вие отстоявате своето право да бъдете пълноценни личности и индивидуалности. За мен е много важно, че се събираме тук всяка година и че с всяка година фестивалът привлича все повече участници. Вие сте хората, които давате достойнство, самочувствие, сила и спокойствие на всеки един от нас“, каза кметът Вяра Церовска и пожела успех на всички.
Поздрав към участниците и гостите направи и председателят на Регионалната организация на съюза на инвалидите Анита Тараланска, която е основните организатори на фестивала. Поздравителен адрес беше изпратен и от президента на Република България Румен Радев.
За трета поредна година атракция на фестивала беше обособената „Алеята на занаятите“. Тя беше посетена от кмета Вяра Церовска, която видя на живо как се приготвят различни кулинарни вкусотии и глинени съдове. Предмети на традиционни занаяти, плетива, гоблени и разнообразни шедьоври на модерното изкуство, също събраха погледите на минаващите.
Фестивалът е с конкурсен характер, участниците ще бъдат оценявани от жури с председател естрадната прима Мими Иванова.