Фолклорно надпяване и народни танци огласиха китното пернишко село Кладница. На сцената в НЧ “Пробуда1937 г.“ стартира 11-то издание на Регионалния фолклорен събор “Витошки напеви” 2018 г.

Тази година участниците са над 550. Съборът има конкурсен характер, а жури от специалисти с председател доц. д-р Наталия Рашкова от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките /ИЕФЕМ при БАН/ и членове Цветанка Атанасова – етнолог и Милчо Георгиев – етнохоролог оценяват изпълненията.

Всички самодейци бяха поздравени от кмета на Община Перник Вяра Церовска, която зарадва всички с хубавата новина, че тази година читалището в село Кладница ще бъде ремонтирано.

„Скъпи самодейци, щастлива съм, че имам възможността да открия 11-то издание на Регионалния фолклорен събор „Витошки напеви“ на чиято сцена ще се изявят изпълнители от цялата страна. Благодаря ви за упорития труд за запазването и популяризирането на хилядолетните български обичаи и традиции. Изказвам своята голяма признателност за това, че с голяма трепет и любов обличате и показвате автентичните български носии, предавани от поколение на поколение. С уникалните си изпълнения вие съхранявате, предавате и обогатявате народния ни фолклор. Събития като това са най-красивия израз на пъстротата и богатството на българската култура.

Продължавайте да разширявате духовните търсения на нашите сънародници и да събуждате в тях любовта и преклонението им към всичко българско и родно”, каза кметът Вяра Церовска.

Приветствие отправи и кметът на населеното място Васил Мирчев. „Скъпи самодейци, без вас този събор нямаше да се осъществи. Вие сте хората, които носите в сърцата и душите си българския фолклор и традиции и ги предавате от поколение на поколение. Гордея се с вас“, сподели Мирчев.

На празника присъстваха още народният представител д-р Александър Александров, зам.-кметовете на Община Перник Владислав Караилиев и Денислав Захариев, общински съветници и кметове на населени места.

Фестивалът се организира от oбщина Πepниĸ, ĸмeтcтвoтo в Kлaдницa и читaлищe “Πpoбyдa 1937 г”. В програмата участват индивидуални изпълнители и групи за традиционен фолклор във всички възрасти. Те са представители на 4 области – Благоевград, Кюстендил, София и Перник и 15 общини – Невестино, Брезник, Радомир, Дупница, Столична, Елин Пелин, Сапарева баня, Сандански, Кюстендил, Благоевград, Невестино, Самоков, Земен, Костинброд, Перник. За първи път ще се включи и Фолклорен ансамбъл за народни песни и танци от град Скопие, Република Македония.