Каракачанов: С жена ми си говорим, с Валери Симеонов се случва по-рядко и това е проблем

Симеонов: Бъркате ме с Каракачанов – нито съм му на ръста, нито на килограмите

 

С Валери Симеонов не си говорим редовно и тук е проблемът, сподели коалиционният му партньор в “Обединени патриоти” Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО.

Той сравни отношенията в коалицията със семейството и даде пример, че със съпругата му са заедно от 28 г., но от време на време имат различия.

“С жена ми си говорим, но с Валери Симеонов се случва по-рядко и това е проблем”, каза Каракачанов в понеделник пред Нова телевизия, коментирайки актуалния им конфликт около предложения акциз за бездимните тютюневи изделия.

“Има колеги, които смятат, че с удряне по масата може да се решават проблеми. Това е въпрос и на характер. Не може да превъзпиташ някой, който е на 50 години”, поясни той, визирайки лидера на НФСБ Валери Симеонов, с когото са в перманентни пререкания, откакто са в във властта.

Малко по-късно в понеделник вицепремиерът Симеонов коментира случая със загинал охранител на обект на парламента и това, че фирмата, в която работел, е на роднина на зам.-министър Султанка Петрова, за която бе съобщено, че е от НФСБ.

Валери Симеонов препоръча въпросите да се задават към другия вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов:

“Пак ме бъркате с господин Каракачанов. Първо – нито съм му на ръста, второ – нито съм му на килограмите. Султанка е от ВМРО”.

Последното стълкновение между двете партии избухна, след като депутатите от НФСБ внесоха заедно с ГЕРБ проект за повишаване на акциза на бездимните тютюневи изделия, приравнявайки ги с този на обикновените цигари. По този начин тютюневите стикове за IQOS (единствените бездимни изделия, продавани засега на българския пазар от “Филип Морис”), трябва да станат почти 10 лв. за кутия и така да откажат потребителите на по-безвредната алтернатива. ВМРО обаче се обявиха твърдо срещу предложението и дори го окачествиха като лобистко, което накара премиера Бойко Борисов да го спре, но впоследствие управляващите в парламента решиха да го обсъдят по-дълго и да го преформулират в по-смекчен вид.

Когато имаш идеята да вдигаш някакъв акциз, нещо, което би разбунило обществото, най-малкото възникват няколко въпроса – защо се прави сега, какъв би бил ефектът. Не може в петък на обяд, когато почти няма депутати в парламента, да дойдеш и да хвърлиш два листа и да кажеш:“Хайде подписвайте, че бързаме”. Малко уважение е необходимо. В края на краищата ние сме коалиционни партньори. И за да няма турбуленции, трябва да има диалог, а този въпрос не беше обсъждан, каза министърът на отбраната по повод действията на ГЕРБ, които са вносители на предложенията.