Каракачанов не очаква “приятелски огън” в коалицията на патриотите

Няма нерешими проблеми, стига да има добра воля и желание, коментира вицепремиерът

 

Съгласен съм да разговаряме по всички теми и, както знаете, винаги съм бил отворен да разговарям с моите партньори, коментира пред журналисти вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

На въпрос дали очаква “приятелски огън” на утрешния коалиционен съвет, защото Валери Симеонов се е изказал много негативно за законопроекта за горивата на Емил Димитров, Каракачанов отговори с въпрос – “Кой законопроект, този, който шестима негови народни представители са подписали ли”.

Законопроектът, по думите му, не е на Емил Димитров, а на икономическото министерство и е минал на междуведомствено съгласуване с министерствата и други ведомства, подкрепен е от най-различни народни представители, между които шестима от осмината на Валери Симеонов.

Попитан защо говорят през медиите, Каракачанов благодари за въпроса, който определи като “големия въпрос”. И аз не мога да разбера защо трябва да си говорим през медиите, когато си имаме телефоните и горе долу работим на по 200 метра един от друг, и можем да разговаряме по нормален начин, ако не “на четири очи или на шест очи”, то поне по телефона. Не мога да разбера, този въпрос не е към мен, коментира Каракачанов.

Разцепление едва ли, но това определено са много неприятни случки, каза Каракачанов, попитан дали очаква да има разцепление в редиците на “Обединени патриоти” в парламента. Истината е, че и аз много често съм бил недоволен от негови действия, поведение или приказки, или от негови депутати, но никога не съм си позволил да изразявам недоволството си пред медиите, коментира вицепремиерът, който добави, че когато е имал да казва нещо, го е правил на коалиционните съвети или на лични двустранни или тристранни срещи.

Няма нерешими проблеми, стига да има добра воля и желание, коментира министърът в отговор на въпрос.

Той беше попитан дали ще посъветва заместник-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова да се оттегли от поста заради конфликт на интереси с охранителната фирма, под чиято охрана е станал инцидентът със загиналия млад охранител.

Когато говорите за конфликт на интереси, бихте ли посочили къде точно и кога сте видели такъв конфликт. Хубаво е, като се говори, да се говори с факти, заяви Каракачанов.

Тази охранителна фирма не е сключвала договор с Народното събрание. То е сключило една година по-рано договор със строителна фирма, която изпълнява проекта за новата зала на парламента, каза той. Самата фирма, по думите му, сключва договори със своите подизпълнители, включително с охранителната фирма.

Договорът е сключен на 21 април миналата година, когато г-жа Петрова не е била никой. На 26 март минаха парламентарните избори и тя не беше избрана за депутат. На 4 май беше новото правителство, а тя е застъпила на длъжност заместник-министър на 12 или на 15 май. Къде видяхте конфликта на интереси, коментира Каракачанов.

Попитан какво пази тази охранителна фирма в обект, който се охранява от НСО, Каракачанов посочи, че не може да каже, защото и той е разбрал за нея от телевизионните репортажи. Но нека първо да се види какво точно се е случило, призова той, цитиран от БТА, като коментира, че БСП най-вероятно не са наясно с датите, които е посочил.

Той добави, че 2016 г. е сключен договорът между Народното събрание и строителната фирма, а на 21 април миналата година строителната фирма е сключила договор с фирмите подизпълнители, една от които е фирмата за охрана.

В този момент Султанка Петрова нито е депутат, нито е заместник-министър, нито дори е избрана, къде виждате конфликта на интереси, попита отново Каракачанов. Той каза, че иска да се уточни първо какво се е случило. Ако примерно инцидентът, който се е случил с младия охранител, е по вина на фирмата, би следвало може би тогава да говорим за някакъв морал, но ако се е случило нещо друго, което не зависи от фирмата, за каква отговорност тогава да говорим, коментира Каракачанов.

Той допълни, че е разговарял с началника на НСО и уточни, че службата охранява периметъра на сградата, а строителната фирма охранява техниката си.

Попитан за бежанските центрове, Красимир Каракачанов посочи, че продължава да смята, че България не трябва да се отваря за нелегални емигранти, защото това не са бежанци. Да продължи охраната на границата и строг контрол по нея, и по никакъв начин България да не се съгласява с “напъните” на Германия и някои други държави ние да приемаме емигранти, които са минали през България, но са отишли на Запад, посочи Каракачанов вижданията си.

Министърът на отбраната откри фотоизложба по повод 140 години от създаването на Българската армия, в Градската градина пред Народния театър “Иван Вазов”. Автор на снимките от съвременния период е фотографът на МО Вяра Йовева, а министърът посочи, че армията ни има нужда от своето представяне пред обществото.