Молдовци са бандитите, взривили банкомати в Пловдив и София: Единия заловиха, другият се изплъзна

Полицията задържа единия от извършителите на кражбата от банкомат в район “Тракия” в Пловдив. Намерени са 80 000 от задигнатите 215 000 лв.

 

Кражбата беше извършена чрез взривяване на ATM устройството на 2 юли тази година. Установено е, че действията са извършени от двама души, молдовски граждани, от които единият е задържан за 72 часа с прокурорска заповед, а другият е успял да напусне страната, съобщи зам.-районният прокурор на Пловдив Румяна Зайкова-Калеева.

Тя уточни, че точната сума, открадната от съоръжението, е 215 000 лева. От тях вече са намерени 80 000 лева, като една част от тях са обгорели от взрива, а останалите се издирват.

Главният секретар на МВР Младен Маринов отбеляза, че извършителите разчитат на това, че не са регистрирани в страната като постоянно пребиваващи, мобилни са и бързо напускат пределите на страната. Задържаният е на 22 години и е в България от 17 юни т.г., като до момента на извършването на кражбата двамата са пребивавали в различни градове.

Маринов добави, че групата “има отношение и по кражбата от 5 юли” от взривен банкомат пред хипермаркет в кв. “Люлин” в София. Използвани са същите способи и същия автомобил, изтъкна той. Тогава МВР съобщи, че се издирват двама души и уточни, че крадците се оттеглили с лека кола.

Не за първи път подобна международна група извършва тежко престъпление у нас, каза още Маринов и благодари на колегите си за бързите действия. По думите му по случая са работели служители на реда от Пловдив, Сливен, Бургас, Варна, градовете, където са пребивавали издирваните.

Директорът на ОД на МВР-Пловдив ст.комисар Атанас Илков смята, че молдовските граждани са предпочели точно този банкомат, защото той се намира в края на града и има добра инфраструктура около него за бързо оттегляне. По думите му за разкриването на престъплението е помогнало много и видеонаблюдението в общината. Чрез него установихме откъде са дошли и накъде са тръгнали, добави полицейският директор, както и това, че регистрационните табели на колата, с която са били, са откраднати от друг автомобил, намиращ се в близост до банкомата.

Групата е разкрита в бургаска автомивка. В колата е задържан единият от крадците. Той е обявен за издирване в Молдова за кражба.

Предполага се, че молдовците са разполагали с вътрешна информация за сумите, които се зареждат в банкомата преди уикенда, пише Blitz.bg. Терминалите на ДСК са едни от най-заредените и повечето се намират във вътрешни помещения. Удареният обект е един от най-новите клонове на банката в Пловдив. Самият банкомат е вътрешно разположен в сградата и е с контролиран достъп, който се осъществява чрез карта. Най-вероятно именно така са влезли извършителите на взрива и обира. Макар и сравнително нов, обаче банкоматът не е бил от най- защититените модели. Голяма част от банкоманите вече са оборудвани с мастилена защита, но банкоматът на ДСК не е сред тях. Мастилената защита не е задължителна, а препоръчителна и всяка банка сама да решава дали да оборудва терминалите си. В Швеция, Белгия и Франция е задължително по закон всеки банкомат да е оборудван с мастилници, които при опит за разбиване на банкомата да ги заливат с мастило и по този начин да ги правят негодни. Когато мастилото попадне по кожата, няколко дена няма как да се премахне. Оцветените банкноти също са неизползваеми. В ДСК- Тракия тече ремонт на помещението, в което се намираше банкомата. Очаква се до няколко дни там да бъде поставена нова машина.