Иван Ибришимов : Законопроектът за изменение на Кодекса за социално осигуряване трябва да се гласува преди ваканцията

Иван Ибришимов
Народните представители от „БСП за България“ стартираха подписка приоритетно за разглеждане в пленарна зала да влезе Законопроекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване. Това каза народният представител от Дупница, д-р Иван Ибришимов. Целта на исканите промени е да се позволи при съкращаване миньорите да се пенсионират по старите правила.
Народните представители от ПГ на „БСП за България”, членове на Комисията по труда, социалната и демографската политика, внесоха искане до председателя на комисията Хасан Адемов с искане следващата седмица в дневния ред на редовното заседание на комисията да влязат промените в Кодекса за социално осигуряване.

“Ако промените не бъдат гласувани преди народните представители да излязат във ваканция, след това ще бъде късно“, каза д-р Иван Ибришимов. Той съобщи, че вече е стартирала подписка законопроекта да влезе за разглеждане приоритетно до 10 дни, а самите промени на първо и второ четене да бъдат гласувани до края на юли. Законопроекта подготвен от омбудсмана Мая Манолова и внесен от група народни представители от ГЕРБ касае промени, които да позволят при съкращаване, миньорите да се пенсионират по старите правила. Законопроектът беше внесен на 13 юни, но все още няма насрочена дата за разглеждането му. Той засяга миньорите от Бобов дол, които предстои да бъдат съкратени. Припомням, че от средата на юли започва поетапното съкращаване на 400 миньори от последният подземен рудник, този в Бобов дол.
Д-р Иван Ибришимов коментира, че е необходима целенасочена държавна политика за преодоляване на демографската криза в райони като Бобов дол, необходимо е преквалифициране на кадрите, които са останали без работа, за да може хората да останат там – да живеят и да отглеждат децата си, в противен случай райони като тези са обречени на обезлюдяване.