Георги Спасов сготви за над 400 души 6 казана курбан от 3 овце за 90 години хижа “Осогово”, българи и македонци виха хора

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oтец Васил Кудуски освети 6 казана курбан

Областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов и председателят на ОС Михаела Крумова уважиха юбилея първа туристическа хижа в Осоговската планина

Виктор Янев, Михаела Крумова и собственикът на хижата Росен Димитров

 

Шест казана курбан от 3 овце с много зеленчуци, приготвен от майстор- готвача Георги Спасов, посрещнаха над 400 души на хижа „Осогово” за 90 години от нейното изграждане в едноименната планина над Кюстендил. Нейният стопанин Росен Димитров, който е общински съветник традиционно на празника Петър и Павел /по стар стил/ с курбан посреща многобройните гости, който бе осветен от отец Васил Кудуски.

Присъстващите извиха дълги кръшни хора под слънчевите лъчи

И тази пред хижата се събраха туристи и гости от България и Македония. Юбилеят на хижа “Осогово” уважиха и областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов и председателят на Общинския съвет Михаела Крумова.

И като на всеки празник присъстващите извиха дълги кръшни хора под слънчевите лъчи пробили надвисналите над планината облаци.

Туристическа хижа се намира на 18 км от Кюстендил. Разположена е на 1640 м н.в. в местността „Плавилото”, в подножието на връх Кюнек. Всяка година преди празничния курбан на 12 юли туристите от ТД „Осогово“ изкачват именно този връх, намиращ се на 1925 м н.в.

Над 400 гости вкусиха от курбана на майстор- готвача Георги Спасов

 

Хижата е построена от кюстендилските туристи през 1927-1928 г., като първа туристическа хижа в Осоговската планина. За набиране на средства за строежа още през 1923 г. е създаден фонд „Хижа” при дружество „Руен” от Юношеския туристически съюз.

Те се събират от доброволни вноски, давани от учреждения, предприятия, банки, частни лица, от приходи от литературно-музикални утра,

забави и вечеринки и др. През 1924 г. общината в Кюстендил отпуска първата по значителна сума от 15 000 лв. Българската земеделска банка предоставя 2000 лв., а Окръжната постоянна комисия – безплатен дървен материал. В края на 1924 г. е изграден хижостроителен комитет с председател кюстендилският адвокат и общественик Милан Киселички. Материалите се изнасят с конски товари и на гръб в раници от туристи ентусиасти. Строежът е извършен през 1927-1928 г. от майстор Богоя.

Хижа „Осогово” е открита през юли 1928 г. в първия неделен ден, след състоялия се в Кюстендил на 12-14 юли с.г. XXI редовен събор на БТС.

През 1958 г. хижата е ремонтирана и преустроена /направени са тераса, столова и кухня/. След 2000 г. хижа „Осогово” е основно обновена и предлага значителни удобства за туристите – самостоятелни санитарни помещения и бани, локално отопление, сателитна телевизия и др. Понастоящем хижа „Осогово” представлява масивна двуетажна сграда с общ капацитет 37 места, разположени в стаи с по 2, 3 и 4 легла, със собствени санитарни възли и бани.