Над 1000 игрохорци и певци разтърсиха Гигинския манастир край Перник, общинският съветник от Дупница Д. Диканска се щракна с губернатора Ирена Соколова

Фермери показаха продукцията си на голям базар, животновъди участваха в изложение на местни породи животни, кметът Церовска връчи купи

Над 1000 игрохорци и певци и тълпи от гости атакуваха през уикенда местността около Гигинския манастир край Перник за първия събор „Граово в сърцето“. Мощни хора и гръмки песни разтърсиха местността. Гостите на събора веселиха ансамбъл “Българе“, квартет “Славей” и ансамбъл “Родопа” , оркестър “Канарите” и др. На събитието беше и общинският съветник от Дупница и именит хореограф и игрохорец Дилиана Диканска. В компанията на нейния възпитаник Ради Василев тя се щракна с областния управител на Перник Ирена Соколова, която получи подарък диск.

Освен богатата музикална програма на поляната се ширна и голям фермерски базар, където свои продукти предлагаха и манастири от страната и чужбина. Животновъдите, които участваха в изложение на местни породи животни, бяха удостоени са купа и грамота. Наградите бяха връчвани от кмета Вяра Церовска и областния управител Ирена Соколова.

Посетителите на събора се спираха и на щандове, които са подредени от майстори на художествени занаяти.

Идеята е съборът да възроди духа на народното веселие, родовите срещи, празниците по селата, както са се случвали в миналото.

Първият ден на събора започна с водосвет за здраве, отслужен от епископ Поликарп в двора на Църногорския манастир. Глас извиха много самодейни групи, както и на обичаните граовски певци Павлина Горчева, Сорина Богомилова, Георги Гьолски и по-младите – София Илиева, Ива Давидова и Румяна Попова.