83-год. Евтима Валевичарска с 300 лв. пенсия стои за 5 лв. на пазара в Самоков, призна: Цял живот съм била кръчмарка, трудът ме крепи

Евтима Валевичарска

Спечеленото дава на внуците си, заяви: Искам за младите животът да е по-добър, заплатите са малки

83-годишната баба Евтима Валевичарска от самоковското село Продановци продава боб, моркови, лозови листа на пазара в Самоков, за да припечели някой лев. Спестеното възрастната жена дава на внуците си. Въпреки преклонната възраст баба Евтима посреща хората с усмивка и все още намира сили да се усмихва. Отгледала е дъщеря, син, 4 внуци и един правнук. Това е и надеждата й – да припечели някой друг лев, за да може да даде левче-два на внуци и правнуци. Работила и трудила се цял живот в сладкарски цех и ресторанти, има над 45 години трудов стаж. Взима пенсия от 300 лв. От тях дава доста за лекарства, тъй като отскоро е с високо кръвно. С останалите гледа да помага на децата си. „Ако знаеш колкава градина гледам, засадила съм 400 притки само пешак боб, отделно моркови, домати – всичко, което се ражда в района. Цял живот бях кръчмарка, сладкарка, все на крак съм била. Мене работата ме крепи… Сутрин идвам на пазара към 8 ч., стоя, докато изкарам 5 лв. и ако съм доволна, си идем, ако не продам нищо – стоя и цял ден. На пазара съм два-три пъти в седмицата, кога как имам време. Труден е животът, деца. 7 години садих гъби, в големи гъбарници ги отглеждах сама. Децата са ми много добри. Синът ми сади картоф, аз кога мога, му помагам, слагам ги в гаци, а той продава. Децата ме обгрижват много, все ме питат колко пари ти трябват, не ми дават да работя, но аз така съм свикнала. Пенсията ми е 300 лв., на мен горе-долу ми стига, но искам да изкарвам допълнително някой лев, за да помогна на внуците, кога залетат. Искам за младите животът да е по-добър, заплатите са им мънинки. За децата и внуците се трудя и живея. Ако мога 2 лв. да дам на внуците си, знам, че съм помогнала“, споделя баба Евтима.

Тази сутрин набрала лозови листа, моркови и боб, които отглежда в градината, и с градския автобус стигнала до пазара. Боба го продаваше на 2,50 лв., а лозовите листа – на 0,50 лв. за връзка. Цял ден ще стои, за да припечели 5-10 лв. Но въпреки годините й тя е изключително добра, мила и трудолюбива, грижовна към къщата и челядта. Тя се надява, че бъдещето на внуците й и правнуците ще бъде по-добро.

Марияна Вучова