Откриха вторично огнище на чумата в България

Със своя заповед днес директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев обяви вторично огнище на чумата по дребните преживни животни в град Болярово. Това съобщиха от БАБХ.

Огнището е вторично, защото е възникнало в стадо, чийто собственик има роднинска връзка с фермер от село Крайново, където преди това беше открито огнище, т.е. то е свързано с вече установен случай.

В заповедта се посочва, че директорът на ОДБХ Ямбол трябва да организира:
1. Принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на всички дребни преживни животни в засегнатия животновъден обект, както и контактните му животновъдни обекти.
2. Мерките трябва да се изпълнят при спазване на изискванията на Наредба № 22 от 14.12.2005 г. за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване;
3. Труповете на животните в обектите и контаминирания материал да бъдат унищожени под официален надзор, по начин недопускащ разпространяване на болестта съгласно изискванията
4. Извършване на механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията за дребни преживни животни, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в и около животновъдните обекти;
5. Извършване на епизоотично проучване и проследяване през последните три седмици, преди датата на съмнение на движения на дребни преживни животни, продукти получени от тях и странични животински продукти добити от тях, фуража и на транспортните средства, свързани с обектите.

Собствениците на убитите животни ще да бъдат обезщетени съгласно чл. 141-148 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за покриване на разходите, свързани с епизоотичните рискове.

Определена е 3 км предпазна зона, около огнището, в която влиза гр. Болярово, общ. Болярово, обл. Ямбол и 10 км наблюдавана зона около огнището, в която влизат следните населени места – с. Вълчи извор, с.Ружица, с. Малко Шарково, с. Воден, с. Шарково, с. Мамарчево,с. Ситово, Лалково, с. Славейково, с. Златиница, с. Дъбово, с. Попово, с. Стефан Караджово, с. Голямо Крушево.

В тези населени места трябва да се извършат мерките:
1. Преброяване и актуализация на данните за дребните преживни животни и животновъдните обекти в информационната система ВетИС
2. Ежеседмични клинични прегледи за чума по дребните преживни животни и други заразни болести във всички обекти за дребните преживни животни, като резултатите от прегледите да се документират.
3. Вземане на двойни проби (серум и очен или носен секрет) от всеки един обект с дребни преживни животни по схема за откриване на 5% разпространение с 95% достоверност и изпращането им до НДНИВМИ за изследване за чума по дребните преживни животни.

Днес по обяд Българската агенция по безопасност на храните преведе още 61 хиляди лева обезщетения за земеделски производители от ямболските села Странджа и Крайново, чиито животни бяха умъртвени заради чумата. По банков път са преводите за стопани, подали молба за изплащане по банков път. Останалите се получават на касите на общините, уточняват от БАБХ.