Ужас! Ели Скоклева от Дупница осъди 2-ма, осакатили пътник при шофиране, след удара е с увреден говор и кривогледство

Ели Скоклева

Единият карал с висока скорост и без книжка, другият пропуснал знак „Спри!”

Районният съд в Дупница осъди условно двама мъже за причиняване на телесни повреди и щети в транспорта, съобщават от правораздавателното ведомство. Преди повече от 4 г. двамата предизвикали инцидент на гл. път Е-79, при който е пострадал пътник в лек автомобил „Сеат Ибиза”. Потърпевшият е обезобразен – завинаги са увредени речта и зрението му. В резултат на инцидента потърпевшият вече е с кривогледство.

Първият получил присъда, който е с инициали Е.Р., работи в „Балканфарма Дупница” АД и е бил осъждан и преди това, ще трябва да изтърпи наказание „лишаване от свобода” за 1 година. Вторият осъден, чиито инициали са З.А.Г., има висше образование и също е работещ, но не е осъждан досега, получава наказание „лишаване от свобода” за 8 месеца. Изтърпяването на наказанието и от двамата се отлага за 3 години, гласи решението на съдия Ели Скоклева. Осъдените ще трябва да платят над 2143 лв. разноски по делото.

Произшествието възникнало на отклонението за автокъщата на дупнишкия бизнесмен Студента на 29 март 2014 г. около 17,10 ч. Първият подсъдим Е.Р. в условията на независимо съпричинителство със З.А.Г., независимо един от друг, при управление на лек автомобил „Сеат Ибиза” с временни регистрационни табели, собственост на „Еуроспринт” ООД – гр. Дупница, нарушил правилата за движение, визирани в ЗДвП. Той е превишил позволената за участъка скорост от 60 км/час. Шофьорът не се е съобразил със забрана за движение със скорост, по-висока от означената – 60 км/час, въведена с пътен знак В 26, който се намира на споменатото място и важи на разстояние 50 м след него. Водачът се е движел със скорост 117 км/час. Освен това не е имал съответната правоспособност.

Осъденият З.А.Г., който шофирал собствения си „Фолксваген Пасат”, е нарушил правилата за движение, като излизайки от земен път на път с настилка, не пропуснал движещите се по пътя с настилка ППС и пешеходци. Водачът не е спазил пътен знак Б2 – „Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство”, относно предимство. Осъденият внезапно навлязъл на Е-79 от пътно отклонение, без да осигури предимство на движещия се по главния път в посока Дупница лек автомобил „Сеат Ибиза” с временни табели, управляван от Е.Р. По непредпазливост двамата са причинили тежка телесна повреда на пътника в лек автомобил „Сеат Ибиза” С.Н.Н., изразяваща се в обезобразяване, което причинява завинаги разстройство на речта и зрението, довела до кривогледство. Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Кюстендилския окръжен съд.