Готвачките Виолета Арангелова и Йорданка Христова свариха 100 л бобен курбан в Марица, 8-месечният Илиян празнува кръщене и първи имен ден

Братята Георги и Димитър Спасови от самоковското село повториха снимката си пред стария параклис от времето, когато са били 3-годишни

100 литра курбан се раздаде за празника Илинден в самоковското село Марица. С тържествена света литургия в църквата “Успение на Пресвета Богородица”, отслужена от местния свещеник отец Емил Дамянов, започна петъчният ден за жителите и гостите на самоковското село Марица.

Около обяд стотици миряни се изкачиха до възстановеният преди четири години от местните благочестиви християни нов параклис в чест на Светеца и присъстваха на празничният водосвет и освещаването на специално приготвеният 100 литров курбан вкусна боб чорба.

За неговото приготвяне и тази година се погрижиха готвачките Виолета Арангелова и Йорданка Христова, както и техния помощник Димитър Георгиев с подкрепата на кметицата на селото Теменужка Димитрова.

След като запалиха свещ за здраве и се поклониха пред иконата на свети пророк Илия миряните се поръсиха със светена вода и хапнаха по паничка от вкусната бобена манджа и по парче от погачите.

Паметен бе този ден за двамата братя Георги и Димитър Спасови Георгиеви от селото, които са си направили тук снимка двамата, когато са били едва на три годинки пред стария параклис, а в празничния ден те си направиха паметна снимка заедно със снахата Радка и внучката Гергана.

Празничното настроение в петъчният ден в самоковското село Марица отново се върна в местната църква, където отец Емил Дамянов извърши Христово кръщение на 8-месечният Илиян, когато отбелязва и своят първи имен ден. Негова кръщелница бе Кристин Петрова Иванова, а малкият Илиян е вторият син на семейство Гергана и Георги Михайлови.

Любомир Кузев