Поп Иван Янчовичин освети ремонтирания за 25 000 лв. 180-годишен храм в Соволяно, възстановиха и стари гробове на свещеници

Кметът Пламен Илиев на курбана за здраве

Над 500 местни жители и гости от Кюстендил, Перник и София дойдоха на празника и хапнаха курбан за здраве

Възстановеният храм „Св. Теодор Тирон“ в кюстендилското село Соволяно бе осветен навръх Илинден.

Повече от 500 души дойдоха на празника на свети Илия

Повече от 500 местни жители начело с кмета на селото Пламен Илиев и гости от Кюстендил, Перник и София изпълниха двора, където отец Иван Янчовичин освети курбан за здраве, който е традиционен за празника на свети Илия. Църквата “Св. Теодор Тирон” е изградена през 1834 г. върху основите на по-стар храм и e втората църква, построена в района през първата половина на 19-и век, след митрополитската “Успение Богородично” в Кюстендил през 1816 г. “Св. Теодор Тирон” се намира в центъра на селото. Тя е еднокорабна, вкопана на три стъпала в земята. Размерите й са 18 м дължина и 4 м ширина. Иконостасът е оригинален по своята конструкция. Иконите са изрисувани през 1860 г. и са дело на неизвестен майстор образописец. Впоследствие към църквата е пристроена нова част от западната страна, а недалеч от църквата през 1887 г. е издигната камбанария с диаметър 4 м и височина 13 м. В съседство, до камбанарията, се е намирала сградата на килийното училище, строена заедно с черквата.

Възстановените гробове на починалите свещеници

В последните години състоянието на храма бе тежко. Покривът бе протекъл от всички страни. Имаше счупени керемиди, прогнила бе самата покривна конструкция. По време на дъжд водата течеше по иконостаса и по старинните икони. Външната мазилка се ронеше от ерозия и той се нуждаеше от цялостна подмяна на покрива и на външната мазилка. За това алармира в края на месец май кметът Пламен Илиев. За възстановяването му средства около 20 хил. лева отпусна Дирекцията по вероизповеданията и 3700 лв. община Кюстендил. “Ремонтът се извърши за около 45 дни. Направи се нов покрив, нови мазилки, каменни пътеки и чешма. Сложи се и ново осветление. Възстановихме и гробовете на починалите свещеници, които служеха през годините в храма. През следващата година имаме идеята да направим реставрация на иконостаса и да възстановим старите стенописи”, сподели Пламен Илиев.

Така село Соволяно вече има два храма, в които ще се служи, другият е „Св. Атанасий Летни“.