Гл. директор ИДТН Б. Георгиев: Лифтът в Добринище вече е в движение, имаше наклонен стълб, той вече е бетониран

Петър Горновски

Лифтът в Драгалевци е проверяван съвсем скоро, най- вероятно инцидентът с гъркинята се дължи на невнимание, сподели Георгиев

 

„Проверяваме дали причината за падането на 24-годишната гъркиня от Драгалевския лифт се дължи на техническа неизправност, или заради неправилна експлоатация на съоръжението”, каза за вестник „Вяра” Борислав Георгиев, главен директор на главна дирекция Инспекция „Държавен технически надзор” към Държавната агенция по метрологичен и технически надзор и добави: „Резултатите от проверката все още не са готови, инспекторите от ДАМТН са на място, случаят се разследва. На този етап нямам информация за точната причина, довела до инцидента. Засега не сме открили никакви технически неизправности по лифта в Драгалевци. Отдаваме инцидента на някаква проява на невнимание, но докато не се произнесат компетентните органи, не мога да се ангажирам с категорична позиция. Правим оценка на състоянието на лифта. Инцидентът вреди на имиджа на България, без значение дали пострадалият е българин, или чужденец, в този случай става въпрос на гъркиня. Възможно е момичето нещо да не е разбрала от инструктажа, да е говорила по телефона или нещо подобно. Най-вероятно става въпрос за неразбиране. Но най-вероятно няма технически проблем, тъй като лифтът е проверяван на 6 юни. Лифтът на Драгалевци е проверяван перманентно както всички лифтове в България, те се проверяват по график, всички са изправни.”

За лифта в Добринище Георгиев заяви: „Съоръжението беше спряно поради техническа неизправност, тя е отстранена и лифтът от днес е в действие. Предприети са всички действия, свързани с безопасността на лифта. В Добринище единият от фундаментите на лифта беше поддал и не осигуряваше необходимата устойчивост при преминаването на седалките. Един от стълбовете се беше наклонил, сега е бетониран и всичко е наред. Направихме необходимата проверка с необходимото натоварване върху стълба според изискванията. Иначе съоръжението нямаше да бъде пуснато.”

Георгиев опроверга постъпил сигнал във в. „Вяра”, според който по време на инцидента в Драгалевци той е бил далеч от София, а именно в Бургас. Според читатели Георгиев е бил в Бургас от сряда до неделя, но не по служебна линия, а не е бил нито отпуск, нито в командировка.

„Това е лъжа. Бях в Бургас, но не по това време. Командировъчното ми е при председателя Петър Горновски и може да се провери, че съм заминал на 19 юли и на 21 юли вечерта съм се върнал. Аз съм главен директор и в Бургас бях, за да се запозная със състава, да разбера какви са проблемите, нуждите на колектива, каква е обстановката, какви са дейностите. Каква е общата настройка за работа. Аз съм тук от 2 юли, съвсем отскоро.” Георгиев много се ядоса на твърденията на нашите читатели, че не той управлява служебната кола, а някой от инспекторите, които не са длъжни да извършват тази дейност. „Това са пълни глупости, шофьор съм от 1971 г., категория С. Никакъв близък и никакъв инспектор не ме вози, по-скоро аз возя останалите, а не те мен”, категоричен беше той.

Георгиев се възмути и на твърденията в сигнала, че служебната кола нощува пред блока му. „Това е абсурд. Служебните коли на агенцията са снабдени с джипиес. Ако някой бърка служебната с личната ми кола, това е негов проблем, не мой.

Утре в 9 часа мой екип ще бъде на лифта в Драгалевци за цялостен анализ. Лифтът работи само събота и неделя. В понеделник не е работил. Огледали сме външните белези, но във вторник ще изпробваме лифта по всички възможни начини, няма да се поколебаем да накажем виновните, ако има такива.”

Припомняме, че в събота гъркиня счупи двете си ръце при падане от лифта на Драгалевци. Тя е паднала от 5 м височина.