Втори ден сметището край Бараково дими, инспектор Иван Топовичарски: Най-добре да се зарови с верижен булдозер

Общината търси верижна техника, за да започнем обсипването със земни маси, коментира зам.-кметът на Кочериново Любка Йорданова

Втори ден нерегламентираното сметище край автомагистрала „Струма” в района на село Бараково продължава да гори. Пламъците не са високи, но гъстият дим вече стигна до Благоевград. Без голям напредък доброволци, пожарникари и земеделци опитваха да потушат тлеенето в сметището. „Продължава да дими. Това са отпадъци – има много пластмаса, найлон, стари гуми, които са изхвърлени вътре в сметището.

Най-добрият начин е да се рекултивира, да се зарови с верижен булдозер”, обясни инспектор Иван Топовичарски от районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Рила. „Общината търси техника, верижна техника, защото с такава не разполагаме, за да започнат дейности по прибутване и по ограничаване на задимяването с обсипване на земни маси, коментира зам.-кметът на община Кочериново Любка Йорданова. Как е възникнал огънят, все още не е ясно. Засега обаче е невъзможно пожарът да бъде напълно потушен. Единственото, което пожарникарите могат да направят, е да спрат разпространението на пламъците извън сметището, пише Нова.бг. Сметището е закрито от началото на тази година. Оттогава то не се охранява и е обект на набези от хора, търсещи материали за вторични суровини. От регионалната екоинспекция заявиха, че засега няма показатели за замърсен въздух в града.