Певицата Кристияна Иванова от Овчарци грабна статуетка за първо място и парична награда от фестивала „Златен прах“ в Челопеч, Йоанна Славова е трета

Детската фолклорна група от ансамбъл “Горнополска песен” завоюва трето място и 300 лв.

Самодейците от сапаревобанското село Овчарци завоюваха поредните си успехи на изява с международно участие -Международния фолклорен фестивал „Златен прах“ в с. Челопеч. Този път наградите са за Детската група при Фолклорния ансамбъл „Горнополска песен” и 13-годишните солистки Кристияна Иванова и Йоанна Славова, класирали се в категорията от 12 до 18 години. Кристияна Иванова грабна първо място, статуетка, диплом, индивидуална парична награда и привилегията да пее на официално закриване и галаконцерт с победителите от конкурсната част на фестивала. Йоанна Славова се класира трета със солово изпълнение и също има статуетка и грамота. На трето място е и цялата детска група, наградена отново със статуетка, грамота, но и 300 лв. парична награда.

Моменти от награждаването на солистките

„Кристияна Иванова спечели първото място с Марковска песен и с песента на Олга Борисова „В село дюлгере дойдоа“. Тя пее в читалището от 6-годишна. Беше в детската градина, когато ме грабна с гласчето си, и оттогава е при мен. Много й се удават бързите песни.

Групата от Овчарци в Челопеч

Звездният миг беше за нея, но Йоанна Славова и групата като цяло са много талантливи. Същото мога да кажа и за женската фолклорна група, която бе класирана на 11-о място. Преживяването беше изключително, защото певиците се представиха на голяма сцена, пред стотици изпълнители от цяла България и чужбина, пред известни артисти като Силвия Лулчева и Васил Бинев, които бяха водещи.

Овчарчани на сцената на фестивала „Златен прах”

Да не говорим за това, което видяхме на сцената от всички участници не само от България, но и страни като Индонезия, Колумбия, Мексико. Фестивалът е грандиозен. Това беше петото му издание, а ние участваме за трети път в него, като през 2015 г. взехме голямата награда.

Организира се от община Челопеч и читалище „Труд и постоянство” в селото, които се грижеха за това да се чувстват добре. До всяка група имаше човек от читалището или общината, който настаняваше хората, осигуряваше всичко необходимо. Заведоха ни и на древното селище в село Чавдар. Всичко беше прекрасно”, похвали се секретарят на читалище „Пробуда-1926”.

Фестивалът „Златен прах“ се провежда ежегодно през третата седмица на месец юли, в община Челопеч на територията на атрактивния парк „Корминеш“. Фестивалната програма е четиридневна и включва вечерни концерти на гостуващите международни ансамбли. В два от дните се провежда конкурс за оценка на изпълненията на български вокални групи, хорове, фолклорни танцови ансамбли и колективи. Изпълненията в конкурсната част се оценяват от професионално жури.  Амбициите на община Челопеч като организатор на фестивала е всяка следваща година да обогатява списъка на участниците от далечни атрактивни култури и етноси и най-вече да популяризира българското и световно фолклорно изкуство.
През годините във фестивала са участвали международни групи от Мексико, Индия, Грузия, Словакия, Турция, Румъния, Италия, Сърбия, Русия, Испания, Аржентина, Босна и Херцеговина, Бразилия, Грузия, Еквадор, Индия, Индонезия, Китай, Латвия, о-в Гуам, Сингапур, Словакия, Турция, Украйна, Чили.

Овчарчани се готвят за следващото си участие – в 15-ия събор на народното творчество „Пирин пее”, който ще се проведе на 4 и 5 август на поляните в м. Предела.