Дядото на шеф в ДАНС Б. Пиперков: Бившата началничка на Поземлената комисия в Дупница Елена Лозанова къса като баница златните ми имоти, раздаде на свои дружки

Боян Пиперков

Получих инсулт, след като ме изпъдиха с полиция, чувствам се ограбен, каза бившият кранист

Дядото на шефа на Икономическия сектор в ДАНС Емил Захариев – Боян Пиперков, се оплака в редакцията на „Вяра”, че е ограбен от служители на Поземлена комисия-Дупница по времето на шефката Елена Лозанова.

Елена Лозанова

Дядото 20 години ходи по мъките в опит да си възстанови наследствените земи в пълен размер.

„Получих инсулт, след като Елена Лозанова ме изпъди с полиция от Поземлената комисия в деня, когато отидох да си взема копия на документите за наследствените си имоти общо 40 дка.

Част от тях вече са собственост на нейни дружки. Внукът ми е много зает, занимава се с проблемите на цяла България, затова не съм го натоварвал, но искам чрез „Вяра” да дам гласност на безобразията на Елена Лозанова и нейния колектив”, каза Пиперков, който е бивш кранист.

„Председателката на Поземлената комисия в Дупница Елена Лозанова ме лиши от 11 бр. земеделски имоти с площ 39,5 дка в землището на село Самораново и имот в местността Драговица 1,5 дка”, заяви Пиперков и добави:

„Това са наследствени имоти, като част от по-апетитните Лозанова подари на приятелката си Стоилова. Стоилова и съпругът й Георги Стефанов са влиятелни личности, имат фирма за търговия с недвижими имоти, а Стоилова работи в голяма Софийска община. Стоилова вече е собственик на два от имотите ми в село Самораново, два в местността Драговица общо 3 дка и 2,5 дка в местността Модрия кладенец. Там лично тя си ги присвои, защото сме съседи по имот.

Имотите съм наследил от баща ми, който ги е внесъл в ТКЗС преди години. Аз като всички граждани на България подадох молба, за да ми бъдат възстановени. Отнети са ми 3 дка ливада от местността Модрия кладенец и са прехвърлени в местностите Банковица и Щрапулица в землището на село Самораново. А от Щрапулица и Драговица са прехвърлени 2,8 дка на местността Калето, но ме лишиха там от 800 кв. м, като ми дадоха сам 2 дка. Така бях лишен от местността Модрия кладенец. Имам и имот в Сараджевица, точно до пътя на Сапарева баня, златен имот от 3дка. Той е в ръцете на Стоилова и на г-жа Коричкова – бригадирка на ТКЗС в село Самораново. Лишава ме и от 1 дка в местността Плешка кория и го дава на бригадирката от ТКЗС – с. Самораново Коричкова. Чувствам се напълно ограбен.

Писах до Министерството на земеделието, никакъв отговор не ми върнаха. Срещнах се с тогавашния министър Ганчо Кръстев. Никой не потърси отговорност на Лозанова. След 20 години писах и на премиера Бойко Борисов и му обясних как стои положението с Лозанова. С негова помощ си възстанових 564 кв. м в местността Сарадженица, където имам 2.564 дка. Другият декар в Плешка кория остана висящ и досега. Но в Драговица и Модрия кладенец няма кой да ми каже кога ще ми бъдат възстановени. Аз съм на 83 години, питам: как е възможно полицията, прокуратурата, министрите да допуснат една жена да осъществява този пладнешки обир на хора като мен?

Никога няма да забравя, на 16 март 2015 г. подадох документ до Лозанова, за да извади от архива дубликати на документите за моите имоти. На 30 март отидох да ги получа след 14 дни, защото не получих писмо, че е готово, както си му е редът. Лозанова, като ме видя, започна да се смее с цяло гърло в лицето ми и после започна да ми крещи, без да имам вина. Аз дори не можах да кажа една дума, дори не се докоснах до нея, а тя извика екипа си и всички в един глас започнаха да ме обиждат и да ме гонят. Развикаха ми се и заявиха „марш от тук, ти ли ще ни държиш сметка, вън”. Освен всичко извикаха и полиция, за да ме изгонят от сградата на Поземлена комисия, отведоха ме дори в РПУ-то. Там ме посъветваха да си взема адвокат, за да ми свърши работата с Лозанова. Поисках да се срещна с началника на полицията в Дупница, за да обясня какво преживявам, но ми обясниха, че днес не е приемният му ден и не ме пуснаха при него. Така нито прокуратурата, нито полицията и изобщо не се намери нито един доблестен човек, който да попита защо така ме ограбва, защо така фалшифицират документи. Може би защото си мислят, че аз съм един от многото, които няма да си търсят наследствените имоти. Лозанова така е предоставила на община Дупница 2 дка мои имоти, като е заявила, че аз не съм си ги потърсил.

Получих инсулт заради проблема, създаден от Лозанова. Вече не вярвам нито в българския съд, нито в българската полиция, нито в българската прокуратура. Още пазя документите за заплатени такси за поисканите копия на документите, които така и не получих, но си пазя всичко за платените такси”, обясни Пиперков.

Любопитна подробност е фактът, че от МЗХ дават справка, че имотите на Пиперков са общо 39,5 дка, докато в справката, издадена от бившия кмет на село Самораново Николай Ангарев от 2006 г., площта е 43 дка. Въпросът е кой документ и верният?  От МЗХ са категорични, че през 1993 г. Поземлената комисия в Дупница е признала правото за възстановяване на собственост на наследниците на Борис Пиперков в съществуващи стари граници върху заявени 11 броя имоти в Самораново с площ за възстановяване 39,5 дка. Възстановено е правото на собственост на наследниците на Пиперков върху 4 имота с обща площ 37,06 дка, между които и ливада с площ 2,583 дка в местността Драгувища в землището на село Самораново. За имота в местността Драговица Поземлена комисия-Дупница е решила през 1997 г. да се възстанови правото на собственост на наследниците на Пиперков. Решението е връчено на Пиперков същата година, не е обжалвано и е влязло в сила. През 2000 година Пиперков е поискал да бъде възстановено правото му на собственост на 2 бр. имоти с обща площ 3 дка в землището на село Самораново. А с решение от 2001 г. Поземлената комисия е признала правото на собственост в съществуващи стари граници на следните имоти в местността Плешка кория в село Самораново 1 дка и нива в местността Калето на Самораново с площ 2 дка. Възстановена му е и ливада с площ 1 дка в местността Плешка кория.

Не е възстановено правото на собственост върху имот в местността В селото от 500 кв. м, 2 дка в местността Орляка. Не е възстановен и имот в местността Калето с площ от 2 дка.

Пиперков иска прокуратурата в Дупница да се самосезира и да потърси отговорност на виновните лица.

В. „Вяра” потърси за коментар по повод случая говорителя на прокуратурата в Дупница Емил Павлов. Ето какво гласи съобщението му до редакционната поща: „Всеки, който счита, че е станал жертва на престъпление, следва да подаде сигнал до надлежен орган, каквито са полицията и прокуратурата.

По конкретно посочения от вас сигнал ви уведомявам, че същият е бил предмет на проверка от РП-Дупница, като по него е поставен отказ от образуване на досъдебно производство.”