Полицаят Атанас Плачков от Кюстендил вдигна 3-метров кръст

3-метров кръст ще пази селото, в центъра църквата „Успение Богородично“

Дано светинята ни пази от злини и градушки, надява се кметът на Раждавица С. Раждавички

 

Кюстендилският полицай Атанас Плачков съгради 3-метров кръст и беседка в родното село на баща си Крум – Раждавица.

Кметът Стоян Раждавички

Те са разположени в местността На скалата. Атанас сподели, че идеята му е кръстът да пази цялото село. Той е изработен от него от метал.

“Идеята, изпълнението и финансирането за кръста и беседката са изцяло на Атанас Плачков, като само за полагане на основите се включиха младежи от селото. Неговият баща Крум е от Раждавица, тук имат къща, въпреки че живеят по Кюстендил.

Останки от средновековната църква „Св. Атанасий Летни”

Атанас е полицай и работи в София, а преди година дойде при мен с тази идея. Сам бе избрал мястото, тъй като от местността На скалата се вижда цялото село и целта е кръстът, който сам изработил, да го пази. Попита ме дали може да направи тези неща и, разбира се, съгласих се, тъй като и ние обмисляхме да поставим кръст, така че нещата се получиха. Изключително много сме му благодарни за инициативата. Нашето село знаете, че тази година бе сполетяно от унищожителна градушка и сега всички хора се надяват кръстът да пази от злини и бедствия”, сподели кметът на Раждавица Стоян Раждавички. Той допълни, че в петък на мястото, където е поставен кръстът, ще се извърши водосвет за здраве на селото. В региона на селото се намира оброчище „Св. Иван Рилски”, което според легендата е било обитавано от свети Иван Рилски малко след като светецът се отдал на служба на Бога и напуснал родното си село Скрино. Средновековна крепост „Трите кули“, късносредновековна църква „Света Богородица“, църквите  „Свети Атанас Летни“ и „Успение Богородично“, както и вековна черница на повече от 500 години, намираща се в местността Азна, са сред предпочитаните от туристите обекти във и около селото.