Бившият счетоводител в „Балкантурист” Дуко Дуков от Рила навърши 99 г., кметът Кабзималски: Да си здрав и енергичен

Кметът на Рила Георги Кабзималски поздрави рожденика.

Най-възрастният жител в града бай Дуко до ден днешен продължава да чете

Най-възрастният жител на община Рила Дуко Дуков навърши 99 г. Рилчанинът получи десетки поздрави от своите съграждани за годишнината – привилегия от съдбата за малко хора.

Дуко Дуков с дъщеря си и сина си

„Кметът на община Рила Георги Кабзималски поздрави лично Дуко Стоянов Дуков по повод рождения му ден. Преминал с гордо вдигната глава през бурите и несгодите на няколко режима, на прага на стогодишнината си, „бай“ Дуко, както го наричат рилчани, е извървял един достоен жизнен път, изпълнен с трудолюбие, отговорност, всеотдайност към обществото и семейството. Г-н Кабзималски пожела на 99-годишния Дуко Дуков крепко здраве, висок дух и много енергия”, съобщи от пресцентъра на общината Мариана Костова.

 

Дуко Дуков е от Александруполис. Роден е на 15 юли 1919 г. Идва от Беломорска Тракия в Рила, където създава семейство. Бил е счетоводител. Пенсионира се като такъв в „Балкантурист” в Рила.

Има дъщеря – уважаваната бивша учителка по биология в рилската гимназия Ирина Иванова, и син Стефан – инженер в София. Има двама внуци и четирима правнуци.

„Дядо Дуко е достоен изключително уважаван човек в Рила, пример и гордост на града. Винаги е бил общественик. Изключително ерудиран – до ден днешен продължава да се образова, непрекъснато чете. Жизнен и енергичен е и на тези години. Сутрин излиза, пие кафе на центъра, взима си вестници, чете. Винаги е бил общественик. Има проблеми само с краката. Гордеем се, че имаме такъв човек в града. Радваме се, че стигна до тази достолепна възраст. Малко са хората не сама в нашата община, а и в региона, които приближават стоте години”, каза говорителят на общината Мариана Костова.