Връзват ги със сезал за гушата, докато им спрат кислорода, спасявал съм няколко животинки, каза Сапаревски

Деца от ромски произход измъчват кучета, алармираха самоковци. Снимката с терзанията, на които са подложени животните, подпали социалната мрежа. Според подателите на сигнала ужасяващата случка се е разиграла в кв. „Възраждане“ в град Самоков. Кварталът се намира много близо до ромските махали. Сапаревски е един от възмутените самоковци, който  публикува снимки в социалната мрежа.

На тях се виждат три момчета на около 10 години, които са впрегнали кучета да дърпат дърва за огрев със зимна шейна по асфалт. Сапаревски е написал: “На всички хора, обичащи животните, ще пусна една снимка… Коментарите оставям на вас“. Впечатление на самоковци е направило и друго – че администраторът на самоковската група, в която е публикуван и клип, е изтрил всички коментари под него. „Явно за Самоков, дори във фейсбук, трябва да се говори само за цветните алеи и градинки, които местната власт ударно прави”, коментират някои граждани. Ромчетата са направили кучешкия впряг посред бял ден, пред погледите на много минувачи, а движението по улиците е било интензивно. В тези кадри се вижда как животното мъчително изминава немалко разстояние с товара. Четириногото видимо се мъчи и дори пада, като заради това получава жестоки удари“, коментират запознати. „Това, което видях, беше покъртителна гледка. Аз много обичам животните, имам три кучета и три котки. Тези животни са събирани от улицата, бяха бездомни. Но това, което видях – куче в пряг да тегли шейна с дърва, просто ме потресе. Това се случва много често, и то на кръстовището между Самоков и село Драгушиново. Всеки може да ги види към 10 ч. сутринта. Направих им забележка, след това имах проблеми с родителите им. Връзват ги със сезал за гушата, но до такава степен е стегнато, че кучето не може да диша, очите са му кръвясали заради това, че няма кислород. Няколко съм спасявал такива. Трагедия е в Самоков! Да, много народ се възмущават от това нещо, но никой не смее да им каже дума, хората се страхуват. Крайно време е полицията и местната власт да се намесят и да не виждаме повече такива покъртителни картини, нека животните да не бъдат малтретирани и убивани“, сподели пред „Вяра“ Сапаревски. „Проблемът с ромите в Самоков се задълбочава. Вместо да се правят увеселения и купони, с които се поощряват емоциите им, включително и на Тодоровден и на други подобни празници, организирани от местната власт, градоначалникът трябва незабавно да вземе мерки“, сподели пред в. “Вяра“ Кирил Тодоров. „Купон след купон в Самоков, а хората изнемогват под напора на ромските издевателства“ – допълни Симеон Попов.

 

1 коментар

  1. Да, потвърждавам описаното.Пролетта на моста до така сформираното “Сметище”близо до махалата,на пътя видях спряла кола с английска регистрация.До колата жена , плачеща и сочеща към деца от ромски произход.Гледката беше същата-3 деца с примитивно направени колички бяха впрегнали кутрета, вида на които беше окаян.Спрях ги ,разпрегнах кутретата с тази разлика, че бяха завързани с ъс синджири.Крачетата и вратлетата им бяха в рани.Децата избягаха.Останахме потресени от жестокото отношение на децата към животните.Питам кога събраха тия деца толкова жестокост в душичките си и не е ли дошло време да се работи по-отговорно с ангажирането на същите с полезни мероприятия.Питам: не е ли дошло време да се помисли и са изграждането на приют за бездомните кучета в града, които се увеличават и от факта, че се докарват от други места и се пускат на вход- изход града по вечерно време.

Comments are closed.