Иван Иванов алармира: Разложено сирене, покрито с черна гъба, купих от “Кауфланд”, мен изкараха виновен, докато опитвах да им го върна

Разложено сирене, покрито с черна гъба, си купи от „Кауфланд” Иван Иванов.

„Миризмата му е по-гадна от тази на разложен труп на плъх. Беше в срок на годност до септември месец, а изглеждаше потресаващо. Опаковката на кутията беше повече от прекрасна, на етикета с огромни букви беше изписан производителят и съдържанието. Сиренето беше с тегло 450 г, българско бяло саламурено сирене „Пършевица”, произведено от „Зоров 91-Димитър Зоров” ЕТ – гр. София с производствен адрес гр. Враца, местност Пършевица.

И вижте само, срокът на годност е 13.09.2018 г. Когато отидох да го върна, преживях нови унижения, нелюбезното отношение на персонала беше убийствено пренебрежително. Опитаха се мен да ме изкарат виновен за това, че те продават негодни храни. Искам да предупредя хората – не вярвайте на етикети, не вярвайте на големите търговски вериги, които съсипаха дребния бизнес. Моят случай е доказателство за измама в етикета. Къде е агенцията по храните?”, попита потърпевшият.

Това не е единственият случай, в който клиенти на веригата се жалят от отношението на „Кауфланд”. В началото на годината наш читател се оплака, че е бил жестоко унизен в магазина в Дупница. „Преживях неописуем срам, обвиниха ме в кражба на мини очила, попаднали между ръбовете на сгъваемата кошница на количката. Нито аз, нито касиерката сме забелязали очилата. До касата обаче ме причакаха двама служители от охраната, които ме обвиниха в кражба и ме заставиха да платя 150 лв. глоба. На място повиках за помощ адвокат, защото не съм направил кражба. Истината е, че количките в „Кауфланд” са нефункционални, когато купуваш дребни вещи. Те падат в отворите на количката и клиентите са принудени да редят по-дребните продукти в кошницата за багаж. И на мен се случи това. Затова забодох очилата в мястото за багаж и ги забравих. Те бяха с цена от 10 лв., а сметката, която направих в магазина, беше над 100 лв. Освен това не са ме заловили да слагам очилата в колата, хванаха ме до касата. Питах защо трябва да платя 150 лв.? Това частен съд ли е, частна полиция ли е и по кой закон те ще ме глобят? Тогава младоците ме заведоха във фоайето на магазина пред входа. Там ми посочиха една табела, която е монтирана до тавана. На нея е написано „Кражбата не си заслужава”. В третата точка на поучението на ръка е написано, че хванатите в кражба се глобяват с поне 150 лв. Те можеха да си напишат и 15 000 лв. глоба. Кой им даде това право?”, пита пострадалият, който заема високопоставен пост в община Дупница. Пристигналите на място полицаи съставили акт на дупничанина, който обаче не издържал в съда. „Сега се питам „Кауфланд” ли да съдя, служителите, представили се за охранители, или полицията? А може би всички? Пред нас отново стои въпросът в каква държава живеем и как е възможно всеки да прави каквото си поиска? За мен това е рекет, маскиран зад някакъв вид справедливост. По-късно узнах, че такива като мен са десетки. Смятаме да си потърсим правата по законен ред. Лошото в случая е, че полицията е в услуга на тази ужасна практика”, написа още нашият читател.

 „Съжаляваме за възникналата ситуация. Удовлетворението и комфортът на клиентите ни са наши основни приоритети. Дейността по цивилната и униформена охрана в хипермаркетите ни е възложена на външна фирма, на която ще обърнем внимание по повод подадения сигнал”, коментираха в официална позиция от веригата магазини „Кауфланд”.

Стана ясно, че с охраната на хипермаркета е ангажирана фирма „Боду Сот”.