“Адидас” призна: Има скрит чип в топката от Путин за Тръмп

От компанията отказаха да коментират дали устройството може да бъде използвано за хакерска атака

 

В топката, която руският президент Владимир Путин подари на американския си колега Доналд Тръмп, действително има скрит чип. Това става ясно от информацията, публикувана на сайта на „Адидас“ – компанията, която прави топките за Световното първенство в Москва, съобщава Bloomberg.

След като прие подаръка от Путин, Тръмп беше предупреждаван от няколко места, че в него може да има скрито устройство, с което стопанинът на Кремъл да подслушва какво се случва в Белия дом. Такова предупреждение отправи и републиканският сенатор Линдзи Греъм.

Kоженото кълбо мина щателна проверка при пристигането на Тръмп в САЩ.

Наблюдателни хора изтъкнаха, че на логото на топката се вижда чип за връзка на близко разстояние, както и знакът за безжичен интернет. За наличието на такъв чип потвърдиха от „Адидас“.

Компанията разкрива, че при производството на топките е поставян чип за Световното първенство точно под логото. Той позволява на феновете да получат достъп до видеоклипове с играчи, мачове и друго съдържание като доближат телефоните си до топката. Технологията е била включена в производството на топките за световното, които компанията продаваше за 165 долара (вече за 83).

От компанията отказаха да коментират дали устройството може да бъде използвано за руска хакерска атака. Няма информация дали тези чипове или топките с тях са уязвими за киберпестъпления. Самият чип не може да бъде модифициран, според информацията от сайта на „Адидас“. „Не е възможно да изтриете и пренапишете заложенте параметри“, пише там.

От Белия дом отказаха да коментират дали са открили някакви модификации по миниатюрното устройство и къде ще бъде поставена топката, пише “Блиц”.