Проповедникът Гюлен бил мъртъв, погребали го в Ню Джърси?

Известният турски мюсюлмански богослов – професор Джеват Акшит, твърди, че проповедникът Фетхуллах Гюлен, обвинен за ръководител на осуетения опит за преврат преди 2 години, е починал в Америка, където е погребан, предаде БНР.

В интервю за вестник „Акит“ богословът твърди още, че Гюлен не е починал от естествена смърт, а е бил убит. Той посочва, че проповедникът е погребан в еврейското гробище в Ню Джърси. Турската страна знаела, че Гюлен е убит. Фактът бил регистриран в турските полицейски архиви, но американската страна го държала в тайна.

„Ако Гюлен не беше умрял, досега турската полиция щеше да успее да го върне в Турция. Но сега американците искат турските власти да освободят пастора (Андрю Брънсън, който след 21 месеца в затвор бе поставен под домашен арест) и тогава ще предадат трупа на Фетхуллах Гюлен“, казва проф. Акшит.

Богословът Акшит е известен с острите си нападки срещу Гюлен и неговото движение “Хизмет”. Той твърди, че много пъти е бил заплашван от неговите хора. Неотдавна турски медии съобщиха, позовавайки се на близки до движението “Хизмет” източници, че Гюлен бил болен от рак.