Борисов: Коалицията е страстна, не мога да се направя на воевода

Коалицията е страстна, събрани са всички воеводи на едно място и аз не мога да се направя на воевода. Така шеговито отговори днес в град Бяла, Русенско премиерът Бойко Борисов на журналистически въпрос как е потушил напрежението в редиците на партньора „Обединени патриоти“ на състоялия се вчера в столицата коалиционен съвет.

“Мисля, че накрая, като сложих всички параметри, питах как си я представяте държавата. Прав си, слязохме долу и казахме. Това ние, ако сме еднакви партии, ако мислим еднакво, ние ще сме в една партия. С коя си приличаме ние, за да направим коалиция? С никоя!“, допълни Борисов. Той поясни, че има коалиционно споразумение и програма, които се изпълняват, и всеки, който иска нещо извън тях, трябва да премине първо през председателския съвет и след това ще се изпраща в парламентарните групи.

Борисов направи и кратък анализ на последния политически сезон. Призна, че са правени и грешки, но като цяло е свършена много работа. Единствената му забележка е срещу личните нападки, обиди и компроматни войни, понякога водени „извън прага на доброто възпитание“, а би се радвал в парламента да има дискусия и спорове. Той даде положителен пример с подписването на споразумението за бежанците, посочи, че в момента безработицата в страната е най-ниска и е разговарял с българи, които вече искат да се върнат от чужбина. Очаква скоро да започнат да растат и заплатите в частния сектор.

„Искаме да решим кардинално всички въпроси, но няма да стане изведнъж“, призна Борисов.

За превантивните мерки срещу африканската чума по свинете премиерът каза, че 400 патрулни двойки от горски, граничари и полицаи започват да дежурят по сухопътната граница с Румъния и се прави всичко възможно тази опасна болест да не навлезе у нас. Според Борисов проблемите на хората с увреждания ще се решат със законодателни промени.

Министър-председателят бе в Бяла, за да присъства на откриването на новата църква „Свети Пантелеймон“, за строителството на която дари лично 10 000 лева. Той посочи, че няма период, в който да са вдигнати толкова много храмове и да са ремонтирани толкова манастири. По думите му никога това, което се прави за Господ, не е достатъчно, защото „без Господ нищо не може да се направи“.

Борисов каза, че няма да почива това лято и че никога не е почивал, когато е бил министър-председател, кмет или главен секретар.