Йоханес Хан: Китай прави „троянски коне“ от страните от Западните Балкани

Еврокомисарят Йоханес Хан

Това е един вид шаблон или бизнес модел на китайците, да предложат повече или по-малко привлекателни заеми, а след това, ако не им служите, превръщат това в капитал, смята еврокомисарят

 

 

Еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан предупреди за ролята на Китай на Западните Балкани с думите, че Пекин може да превърне в „троянски коне“ страните, които един ден ще станат членки на ЕС, предаде БТА, цитирайки „Танюг”.

„Китайската комбинация от капитализъм и политическа диктатура може да привлече отделни лидери в района“, каза Хан за „Политико“.

Макар през последните няколко години да има тревога заради ролята на Русия на Балканите, повече основания за опасения има заради Китай, който има значителни инвестиции в инфраструктурни проекти на Западните Балкани.

На въпрос за възможността Пекин да създаде „троянски кон“, използвайки финансова сила, за да получи политически контрол над страните, които се стремят да се присъединят към ЕС, Хан напомни, че автомагистралата в Черна гора е изградена и финансирана тъкмо от Китай.

„Това е един вид шаблон или да кажем бизнес модел на китайците, да предложат повече или по-малко привлекателни заеми, а след това, ако не им служите, превръщат това в капитал“, каза Хан и предупреди, че стратегическата концепция на Китай трябва да бъде осъзната и да се реагира по адекватен начин.

Това по оценката на еврокомисаря ще бъде едно от най-големите предизвикателства за Европа.