Хотелиерският кръг в ОбС-Сапарева баня, начело с Мертекчийски и Тодоров замразиха цената на минералната вода на смешните 1,20 лв.

Николай Мертекчийски

Съветниците вкупом плюха на програмата за финансово оздравяване на кмета Калин Гелев и отхвърлиха докладната с искане на цена от 1,70 лв. за кубик

Всички общински съветници в Сапарева баня бойкотираха предложението на кмета Калин Гелев за по-сериозно увеличение в цената на най-ценния ресурс в общината – минералната вода.

Георги Тодоров, Даниела Ранова, Христо Милтенов, Калин Базиргянов и Николай Мертекчийски

Съветниците вдигнаха цената от 1 лв. на цели 1,20 лв. за кубик, но решението остави Сапарева баня буквално на сухо, тъй като тя е общината с най-евтина минерална вода в страната.

Председателят на ОбС Иван Куйов и кметът Калин Гелев

По този начин старейшините на града се поставиха в интерес на лобистки кръгове и демонстрираха абсолютно нежелание да се възползват от природните богатства на общината, за да запълнят по естествен начин финансовия кратер в бюджета.

Николай Фарфаров, Орлин Пехливански, Костадин Николов

Сапарева баня е в челните места на класацията за най-закъсалите общини още от времето на кмета Сашо Иванов. С това решение на ОбС, вместо да се напълни касата на общината, хотелиерите ще пълнят базите си, ползвайки евтина минерална вода.

Опозиционерите Йордан Кацарски, Георги Попмихайлов и Светослав Андреев

Зад гласуването се промъкват и интереси на самите съветници, част от които стопанисват или са бизнес партньори, или са на работа по хотелите.

Такъв е случаят с хотелиера – общински съветник от ГЕРБ – Николай Мертекчийски – той стопанисва централния хотел „Германея”. Съветникът Георги Тодоров е управител на хотел „Луч”, собственост на Иван Илчев, който върти още и „Котвата”, „Банята” и др. Там пък са на работа голяма част от екипа на екскмета Сашо Иванов.

Само за сравнение – питейната вода от „Кюстендилска вода” се таксува по 2,35 лв. за кубик, а минералната, която е с лечебни свойства и далеч по-високо качество, не е и наполовина от тази стойност.

Любопитна подробност е фактът, че за формиране на цената на водата съветниците се организираха в комисия. В нея влязоха Костадин Николов, Николай Фарфаров, Георги Тодоров, Николай Мертекчийски и др. В предсесийните заседания те спрягаха цена на водата от 1,70 лв., но във вторник вечерта паднали до 1,30 лв. Кметът настоявал водата да бъде не по-малко от 2 лв., но успял да се пребори за 1,50 лв. и внесъл докладна за гласуване в сряда. Съветниците обаче вкупом я отхвърлиха и до един гласуваха за 1,20 лв. плюс 10 ст. за такса пренос. Така хората, които трябваше да изведат общината от финансовия колапс и да изготвят и представят пред финансовото министерство план за оздравяване, предпочетоха хотелиерите пред интересите на съгражданите си и бъдещето на общината.

Кметът Гелев беше потърсен за коментар, но не си вдигна телефона, той запазва правото си на отговор.