Крематориум в Петрич няма да се строи, ВМРО съветникът Ст. Божинов: РИОСВ спря инвестиционното намерение, имаше слухове, че ще горят и мъртви от Гърция

Стоян Божинов

Крематориум в Петрич няма да има. Това стана ясно от питане на групата общински съветници от ВМРО на ОбС сесията в Петрич към общинска администрация, съобщи за в. „Вяра” Стоян Божинов. „Отговориха ни, че РИОСВ е спрял строежа на крематориума на ниво инвестиционно планиране. Имахме питане по този въпрос още преди 5-6 месеца. Тогава беше отречено, че ще се стои крематориум, но на последната ОбС сесия официално ни отговориха, че екоинспекцията е спряла тези планове, вероятно имат съмнения, че ще се наруши качеството на въздуха. Попитахме коя фирма е искала да го строи, но не ни отговориха”, заяви Божинов. Той допълни, че неговата гражданска позиция е, че категорично не желае в Петрич да се изгражда крематориум, освен това е имало притеснения, че ще се докарват мъртъвци от Гърция, които да бъдат изгаряни в Петрич. Според първоначалните планове крематориумът е трябвало да има две пещи, офиси, складови помещения, хладилна камера, гараж… Капацитетът е бил 1750 кремации годишно.

Другите питания на войводите са били защо се бави ремонтът на ул. „Сандо Китанов” в Петрич и за качеството на питейната вода в село Марикостиново. На първия въпрос отговор на сесията не е бил даден, а на второто питане – ще бъдат назначени изследвания за качеството на водата.

От общинска администрация са оттеглили докладната си за закупуване на нов багер за ВиК.