Дават на концесия златна мина и нов добив на въглища на самоковския бизнесмен Хр. Ковачки

2 нови концесии на фирма, близка до бизнесмена Хр. Ковачки от Самоков, бяха дадени на заседанието на правителството. Софийското дружество „Прохорово майнинг” АД ще добива медни руди с попътни компоненти от молибден и злато от находище „Прохорово”, участък „Прохорово”. Концесията се предоставя от държавата за срок от 35 годиниОчаква се за този срок постъпленията от концесионни плащания да бъдат в размер на около 54.8 млн. долара без ДДС. Концесионерът предвижда инвестиции през периода на концесията за обезпечаване на производствената дейност в размер над 214 хил. долара. В рудодобива ще влезе Христо Ковачки, който оперира повечето частни въглищни мини в страната. Чрез Минна компания според „Десант” бизнесменът от Самоков практически държи половината от акциите в инвеститора „Прохорово майнинг”. Патрньор му е Атанас Тилев, който през последните години държи дял в „Еврохолд”.
За срок от 29 години „Минна компания” ЕООД – София ще добива лигнитни въглища от находище в Алдомировския въглищен басейн, участък „Радуловци”, намиращ се на територията на община Сливница, Софийска област. Решението е взето по време на редовното заседание на Министерския съвет.
Постъпленията от концесионни плащания за срока на концесията се очаква да достигнат около 5.3 млн. лева без ДДС. Концесионерът предвижда да инвестира над 3 млн. лв.