Кметът Камбитов посрещна с камбанен звън и хоро премиерите Борисов и Заев в Благоевград, обявиха: Разширяваме ГКПП- Станке Лисичково

Заев и Борисов бяха посрещнати в Благоевград от кмета Камбитов.

Войводите от Петрич Борис Лазаров и Велик Гогов се вляха във ВМРО шествието с венци за героите, Борисов стисна в прегръдка боксьора Кристиян Николов

ГКПП-Станке Лисичково ще бъде разширено и модернизирано в най-кратки срокове. За това се договориха на срещато на високо равнище в Благоевград двамата премиери на България и Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев.

Борис Лазаров и Велик Гогов от ВМРО-Петрич

Ексклузивната новина бе съобщена по време на брифинга на двамата министър-председатели в областния град, където рамо до рамо те станаха част от церемонията по повод 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Джамбазки с войводите

Борисов и Заев бяха посрещнати от кмета Атанас Камбитов и областния управител Бисер Михайлов. Ансамбъл “Пирин” игра хоро пред двамата премиери, а пристигането им бе ознаменувано с камбанен звън в благоевградската църква “Въведение Богородично”.

Боксьорът Кристиян Николов от Благоевград и премиерът Борисов

Стотици благоевградчани изпълниха площада, за да се видят и да поговорят с премиера Борисов, а боксьорът Кристиян Николов от Благоевград дори го стисна в прегръдките си. Двамата си направиха селфи за спомен.

Стотици благоевградчани се стекоха да говорят и да видят българския премиер.

„Искаме историята не да ни разединява, а да ни обедини по общия ни европейски път. За мен е чест да ви поздравя с добре дошли в Благоевград по повод 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание – подвиг и повод за гордост, за национално самочувствие за нас, живеещите в България и Македония”, заяви заяви Камбитов.

Бойко Борисов с официалните гости на церемонията

 „Само година след като подписахме Договора за добросъседство с Македония, вече се усеща позитивен резултат за двустранните ни отношения”, коментира Борисов по време на срещата си с премиера на Македония Зоран Заев в Благоевград. По думите му вече са налице положителни ефекти по отношение на търговията, стокообмена и туристопотока между двете страни. Кметът д-р  Камбитов пък допълни, че Договорът за добросъседство е отворил нови врати към бъдещето на двете страни. Той връчи на двамата премиери грамоти, включващи идейни символи, синтезиращи съдържанието на Илинденско-Преображенското въстание. Зоран Заев получи и дигитализиран архив от исторически документи от епохата на въстанието, собственост на община Благоевград.

Предвождани от българския представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, войводите направиха шествие в Благоевград. ВМРО-Петрич, начело със Стоян Божинов, и женската организация „Мара Бунева” също почетоха годишнината с венци и цветя, като те бяха носени от Борис Лазаров и Велик Гогов. Стотици се събраха пред паметника на Тодор Александров в града. Пред насъбралото се множество Ангел Джамбазки определи Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание като най-масовото народно българско въстание от Охрид до Черно море. За да отдадат почит пред паметта на героите от Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., символично шествие се отправи към площад „Македония“. Там войводите поднесоха венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, а след това се включиха в официалната церемония по честванията, на която присъстваха двамата министър-председатели Бойко Борисов и Зоран Заев, както и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той и Неврокопският митрополит Серафим връчиха дубликат на иконата на св. Седмочисленици, която е предвождала Четиринадесети пехотен македонски полк, на командира на бригадното командване полк. Красимир Кръстев.

Момент от шествието

“Успяхме да направим така, че вместо спорове и бой заедно се радваме и честваме героите. Те тогава не са се делели. Били са се рамо до рамо и заедно са загинали”, каза премиерът. По думите му това, че на церемонията по повод Илинденско-Преображенското въстание има македонски и български знамена, дава пример в Европа. Борисов посочи, че благодарение на всички на съвета темата за Западните Балкани е била поставена и не слиза от европейския дневен ред.

Гледайте видео тук

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2243278942566830/