Белград: Създаване на Велика Албания е опасно за региона!

Планът за нея започва да се реализира пред очите на Брюксел

 

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин заяви, че обявеното от албанския министър на диаспората Пандели Майко премахване на границата между Албания и Косово от 1 януари догодина говори за териториални претенции на Албания към част от сръбската територия, предаде Танюг.

“Опасността от Велика Албания дестабилизира целия регион”, каза Вулин и добави, че никой не трябва да се заблуждава, че “Велика Албания ще се спре само на територията на Сърбия”.

Всички страни на Балканите имат основания да се тревожат от такова поведение, каза Вулин и добави, че очаква от международната общност да даде на представителите на Албания ясно да разберат, че идеята за “Велика Албания” е неприемлива.

Друг сръбски министър – Ненад Попович смята, че Сърбия трябва да поиска от Албания да оттегли решението, което позволява премахване на границата между Албания и Косово, а ако Албания не го стори, Белград да оттегли посланика си от Тирана и да преразгледа бъдещето на дипломатическите си отношения с тази страна, съобщава още агенция Танюг, цитирана от БТА.

Изявлението на Майко за заличаване на границата между Албания и Косово Попович оценява като “вражески акт” и като още едно от поредицата доказателства за съществуването на план за създаване на така наречената Велика Албания, който започва да се реализира пред очите на Брюксел и цялата международна общност.

Попович напомни, че много пъти е искал албанският премиер Еди Рама да бъде обявен за персона нон грата в Сърбия заради, както каза, неприятелската му политика към Сърбия.