Нов трус раздруса земята в Пиринско, Валентина Протопопова: Очакваме още трусове

Валентина Протопопова

2,2 по скалата на Рихтер е регистриран на територията на Национален парк „Пирин“, според експертите не е усетено от хората

 

Нов слаб трус е регистриран на територията на Национален парк „Пирин“. Това сочи справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Земетресението е с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер и с дълбочина 15,5 км. Трусът е регистриран в 5,31 часа. Два слаби труса бяха регистрирани в Национален парк „Пирин“. Едното земетресение бе с магнитуд 2.3 по скалата на Рихтер и е станало в 12,27 ч. А другото е с магнитуд 2.1 и е регистрирано в 13,02 ч. И двете са на дълбочина около 16 км. Второто е с епицентъра на по-силното земетресение, което стана на 2 август и беше с магнитуд 4.

Последното земетресение е една естествена афтършокова активност, така че очакваме и други земетресения в тази област. Това каза сеизмологът Валентина Протопопова от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. „То е станало в 5,31 ч. в Национален парк „Пирин“. Трусът е бил слаб, с голяма дълбочина и не е усетен от хората. Епицентърът му е същият като по-силното земетресение преди три дни“, обясни Протопопова.