2-ма мъже се отърваха с пробация, склонявали роми от Кочериново да гласуват за АБВ срещу дрехи втора ръка

Пробация за двама подсъдими отсъди Окръжен съд-Кюстендил, признати за виновни в склоняване за гласуване за Коалиция АБВ, срещу дрехи втора употреба. Деянието е извършено в ромската махала на Кочериново по време на парламентарните избори през 2014 г. Обвиняемите Р.С.К. и В.А.Б. на 03.10.2014 г. около 18,00 часа в гр. Кочериново, ул. „Юрий Гагарин”, в съучастие като съизвършители са дали имотни облаги – дрехи втора употреба, на двама избиратели – Е. И. Д. и И. С.Д., с обща стойност на дадените имотни облаги 8,50 лева, с цел да ги склонят да упражнят избирателното си право на изборите на 05.10.2014 година за народни представители в полза на Коалиция АБВ.
Докато раздавали дрехите, подсъдимите приканвали намиращите се наоколо лица (сред които свидетелите Е. Д., И. Д. и З. Г.) да гласуват на изборите за народни представители на 05.10.2014 г. в полза на коалиция АБВ, като им казвали: „Ако може да пуснете бюлетина №14! Да гласуваш за №14! Да уважиш №14!“.
Районен съд-Дупница наложи условни присъди – „лишаване от свобода” за срок от 8 месеца, изтърпяването на които се отлага за изпитателен срок от 3 години и „глоба” в размер на 10 000 лв., по отношение на всеки от тях. Окръжен съд-Кюстендил определи наказанията като “твърде завишени” и ги замени с пробация, със задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 1 година. Като смекчаващи отговорността обстоятелства КОС отчита чистото съдебно минало на двамата подсъдими, трудовата им заетост, частични признания (доколкото същите не отричат факта на посещението си в гр. Кочериново на инкриминараната дата), добрите характеристични данни и твърде ниският размер на предлаганата имотна облага, която възлиза в размер на 8,50 лева. Тези обстоятелства сочат, че в случая е налице по-ниска степен на обществена опасност на деянието и дееца от типичната обществена опасност за този вид престъпления. Решението е окончателно.