Арнаудова: До 60 дни Димитър Желязков трябва да бъде екстрадиран в България

Димитър Желязков трябва да бъде екстрадиран в България.

Извършено е и лично укривателство по отношение на Димитър Желязков, обяви говорителката, Гешев: Вероятно Бенчев ще бъде обвинен за участие в ОПГ и пране на пари

 

По закон до 60 дни Димитър Желязков-Митьо Очите, който в момента се намира в ареста в Турция, трябва да бъде екстрадиран в България, за да бъде изправен пред родното правосъдие. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Това е естественият процес, който сме задействали. В момента, в който лицето е получило обвинение макар и задочно, обвинен е за издирване, издадена е европейска заповед за арест и след като вече е установен, следващата стъпка по закон е молба за екстрадиране на лицето. Най-естествено е българският съд да го съди и трябва да го представим пред българското правосъдие“, заяви Арнаудова.

„Ние, като българска държава, не може да поставяме срокове на чужда правна система, затова ще оставим турската държава да си изпълни процедурата. Принципно законният срок е 60 дни, но дали това производство ще се развие в този период, по-кратък или дълъг, не знам“, уточни говорителят на главния прокурор.

„В последните 24 часа специализираната прокуратура провеждаше процесуално-следствени действия с тях. Разпитваше ги и като свидетели. Бяха извършени обиски и претърсвания на техни жилища, офиси и помещения, които са използвали. Събраните доказателства до този момент от специализираната прокуратура установиха извършено и друго престъпление и то е лично укривателство по отношение на Димитър Желязков“, обяви Арнаудова.

„Бургаският общински съветник от гражданската квота на БСП Бенчо Бенчев, бившият депутат от ДПС Несрин Узун и още един от задържаните в Истанбул – Йовчо Домусчиев, са помагали на Димитър Желязков-Митьо Очите да избегне наказателно преследване и да се укрие, заяви говорителката на главния прокурор.

Както по-рано стана известно, арестуваните в турската столица, които в неделя бяха транспортирани у нас, вече са освободени от ареста на бургаската полиция, защото задържането им беше само за 24 часа. Те са пуснати без обвинения.

Бенчо Бенчев е освободен от ареста към 1,00 часа след полунощ, у дома си е, тежко болен е и не се чувства добре, коментира адвокатът му Бойчо Боев, който се възмути, че прокуратурата се отнасяла с него като с престъпник, при положение че няма повдигнато обвинение за престъпление.

„Турция е върнала седмината мъже, пребиваващи в страната заедно с Димитър Желязков-Очите по своя преценка.“ Това съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев.

Компетентните власти в южната ни съседка преценили, че мъжете, които придружават издирван от Интерпол за участие в организирана престъпна група, застрашават националната сигурност на страната. Те са ги отвели до границата и предали на българската полиция, обясни още Гешев.

На въпрос дали може да бъде повдигнато обвинение за укривателство, той отговори: “В началото на утрешния ден прокурорите от Специализираната прокуратура ще анализират проведените разпити и ще преценят дали има доказателства за отделно досъдебно производство за т.нар. лично укривателство. В случай че се констатират такива обстоятелства, в рамките на следващия ден отделеното досъдебно производство ще бъде изпратено на компетентната прокуратура”.

В Бургас се извършват претърсвания и разпити на тези хора, които са задържани за 24 часа. Сред тях е и общинарят от Бургас Бенчо Бенчев. В понеделник спецпрокурорите ще преценят дали има доказателства за лично укривателство и ако има такива, материалите ще бъдат отделени от воденото срещу Митьо Очите разследване за банда за рекет и палежи и ще бъдат предадени на компетентната районна прокуратура в Бургас.

Гешев разказа още, че Желязков е излязъл от България в Гърция. Там той на 3 август научил, че има издадена европейска заповед за неговия арест и в 19,09 ч. същия ден преминал в Турция през ГКПП-Ипсала с лека кола на фирма, чийто собственик е общинарят Бенчо Бенчев. Още същата нощ в петък срещу събота след 2 часа турските власти са арестували осмината в хотел. Резервациите били на името на Бенчев и друг мъж.

„Желязков не е бил регистриран съвсем умишлено“, обясни още Гешев. При претърсванията в дома на Бенчев са открити множество оръжия и се проверява дали са законни. Открито е и черно счетоводство с бележки какви пари да бъдат давани на лидера на бандата Желязков. Вероятно Бенчев ще бъде обвинен за участие в ОПГ и пране на пари, каза още Гешев. На името на Желязков официално няма нищо. Палатът в село Кошарица, където живее, се води на името на офшорка.

Един от издирваните за участие в бандата на Очите се е върнал от Испания у нас и се предал. Общинският съветник от Несебър Пейко Янков обаче все още не е открит, нито пък се е предал. Според прокуратурата обаче не е в негов интерес да се укрива. Има издадена европейска заповед за ареста му. Прокурор Гешев няма информация дали Митьо Очите е дал съгласие в Турция незабавно да бъде екстрадиран у нас, но той предположи, че Желязков няма да иска да има екстрадицинно дело в съда там. Гешев описа ръководената от Очите банда като група с доста сериозна организация, широка мрежа от сътрудници и висока степен на конспиративност.