Кирил Бонев: Социалните в Самоков отказват да настанят в старчески дом бившия коняр Н. Сичанов, живее по-зле от бездомно куче, къщата му се руши – ще го убие

Николай живее в пълна мизерия, от 11 години в дома му няма ток.

Бившият коняр Николай Сичанов от Самоков, който живее в пълна мизерия в рухнала 100-годишна къща, не може да бъде настанен в Дом за стари хора.

Кирил Бонев

„Вяра” описа драматичната съдба на Николай преди 8 месеца. Той е инвалид – отрязани са пръстите на краката му. От 11 години в дома му пък няма ток. Негов съсед е общественикът Кирил Бонев – председател на НПО “Милост за слабите“ в Самоков.

Иван Карагеоргиев

Къщата пада върху него, ще го убие, щом общината претендира, че има социална политика, защо не му помогне? Защо дирекция „Социално подпомагане” също не се задейства?”, пита Бонев.

Къщата на Николай е рухнала отвсякъде.

Според него до ден днешен няма реакция от институциите. Бонев разказа, че по молба на Сичанов е направил опит да подаде пакет от документи до Дирекция „Социално подпомагане“, за да бъде настанен Сичанов в Дома за стари хора в Самоков.

По думите на Кирил Бонев директорът на социалните в Самоков Иван Карагеоргиев е заявил, че пострадалият не желаел да бъде настанен в Дома за стари хора.

„Пряко съм свързан със Сичанов и този неразрешим проблем. Живя в съседство с Николай. Човекът бедства. Няма средства за най-насъщни нужди. По молба на Николай Сичанов на 6 август т.г. представих необходимата документация пред директора на Дирекция „Социално подпомагане“-Самоков за настаняването  му в старчески дом. Формулярите бяха надлежно попълнени от Сичанов. Той ме помоли да ги занеса до служителите в ДСП, защото той не е в състояние сам да извърши това нещо. При входирането на документите се завихри истински скандал в дирекцията. Социалните работници в Самоков креснаха в един глас, като категорично отказаха да приемат пакета от документи на Сичанов. Мотивите за мен останаха тайна. На въпроса ми към тях кога поне ще посетят дома на Николай Сичанов, в отговор ми заявиха: „Когато намерим за добре“. Директорът на Дирекция „Социално подпомагане“-Самоков също пред мен отказа да издаде необходимото разпореждане. Като не пропусна да се подсигури със странното изявление, че страдащият бил едва на 62 години. Николай Сичанов живее по-зле от едно бездомно куче“, сподели пред „Вяра“ Кирил Бонев.

Комшии на Николай Петров Сичанов са възмутени от бездушието на институциите. „Общинската администрация и  Дирекция „Социално подпомагане“ не полагат грижи за възрастния мъж, който живее в подобие на къща, застрашаваща живота му. Възмутително е! Къде е социалната политика на общината, след като ръководството й претендира, че има такава. Ще се наложи да подадем сигнала до министерствата в София”, коментират самоковци.

Комшиите на страдалеца му носят по малко храна и се тюхкат за съдбата му. „И у циганите не е така“ – казва тъжно Николай. Навремето той е бил коняр, пасял конете из Бързановите ливади, после работил в месопреработвателното предприятие „Родопа“. Починали родителите му, брат му, жена му, а от мизерията и мръсотията, от липсата на вода и ток заболял кракът на Николай и отрязали пръстите му. „Наскоро част от къщата падна, добре че не е бил у дома“, коментират разтревожено съседите и призовават самоковци да се притекат на помощ на бедстващия човек. „В Самоков милост няма към никого, само към богоизбраните. Властта не се интересува от бедните. Да си помагаме“ – призовават самоковци и посочват, че адресът на Николай е „Рила планина“ 60, за да се самосезират и помогнат съответните институции или милостиви самоковци. „Безсърдечието на чиновниците в дирекция „Социално подпомагане“-Самоков е безмерно и ще алармирам до всички медии и социалния министър“, заяви Кирил Бонев и допълни:  “Нашата организация е доброволческа. Ние не получаваме възнаграждение, но се опитваме да компенсираме липсващото обгрижване от страна на съответните институции“, допълни Бонев.