Томислав Дончев: До края на годината ще има нов регистър за хората с увреждания

Томислав Дончев

Подготвят и текстовете на Закон за социалните услуги, в началото на септември трябва да има готов цялостен проект

 

До края на годината ще има нов регистър за хората с увреждания, увери вицепремиерът Томислав Дончев след среща в МС с представители на протестиращите майки на деца с увреждания, на национално представителните организации на хората с увреждания, на институцията на омбудсмана. В срещата участва и министър Бисер Петков, съобщи БТА.

Новият регистър ще обобщи информацията от всички институции – НЗОК, АСП, наличните парчета информация в Агенцията за хората с увреждания. Всеки човек на база на потребителски профил ще може да намира всичко налично за него в системата. Изработването на регистър ще даде прозрачност по отношение на финансовите ресурси, необходими за подкрепа на хората с увреждания – деца и възрастни. Ще се направи проверка и за изразходваните до момента средства за наличния неефективен регистър.

Томислав Дончев благодари на участниците в срещата за конструктивния тон на диалога. По думите му, когато има протест, въпреки емоционалния тон на недоволството, се дава шанс на държавата да се вгледа по-внимателно в някоя система, институция. Откровеният разговор включва и това, че в грижата за хората с увреждания и в социалната система има много неща, които трябва да се променят, каза вицепремиерът. Той изтъкна, че ако нямаше предишна среща в МС, темата регистър нямаше да е на вниманието на властта.

Регистърът не е панацея, но ще подреди нещата и ще даде яснота как да бюджетираме нови мерки, каза Дончев. Същественият концептуален въпрос е и бъдещето на Агенцията за хората с увреждания – какъв тип институция ще бъде – агенция, държавна агенция или комисия, каква част от правомощията на АСП ще преминат към АХУ, допълни още вицепремиерът Томислав Дончев.

Финалният проект на Закон за хората с увреждания ще е готов в петък, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. На този проект ще бъде извършена цялостна оценка на въздействието. Прави се всичко възможно до 20 август или най-късно до края на месеца този законопроект да бъде публикуван за обществено обсъждане. До края на септември трябва да бъде утвърден от МС и съответно внесен в НС.

В момента се подготвят и текстовете на проект на Закон за социалните услуги и в началото на септември трябва да има готов цялостен проект на този закон, каза Бисер Петков. Омбудсманът Мая Манолова припомни, че на предишната среща в МС всички са се обединили около това трите законопроекта – Закон за личната помощ, изготвен от омбудсмана и майките, както и двата на социалното министерство – Закон за хората с увреждания и Закон за социалните услуги, да бъдат гледани от парламента в пакет. Тя посочи, че институцията на омбудсмана ще направи корекция в текстовете на Закона за личната помощ, така че да бъдат синхронизирани със Закона за хората с увреждания.

Тази седмица ще има нови работни срещи в МТСП. Обсъжда се и единен орган за уврежданията, каза Мая Стоицева, представител на протестиращите майки.

Финансовата подкрепа за хората с увреждания няма да е за сметка на личната помощ, каза заместник-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова. Тя ще е за всички правоимащи с ТЕЛК решения над 50 процента по начина, разработен в проекта на Закон за хората с увреждания на социалното министерство. Предложени са и мерки по отношение на индивидуалната оценка, като тя ще бъде прилагана както по отношение на личната помощ, така и по отношение на различните подкрепи в МОН, за социалните услуги.

От страна на контролните органи на МТСП до края на септември ще бъдат проверени всички 79 дневни центрове за пълнолетни с увреждания, а заедно с ДАЗД ще бъдат направени проверки в дневните центрове за деца и младежи с увреждания, за да има цялостни впечатления от качеството на услугите и проблемите. Всичко ще бъде обобщено в доклад, който ще е готов до средата на октомври.