Здравното министерство слага край на наргилетата в заведенията и на продажбата на е-цигари, ще затваря и кръчми

Пушенето на наргилета в закрити обществени места да се забрани, предлага здравното министерство.

Пушенето на наргилета в закрити обществени места да се забрани, предлага с промени в Закона за здравето здравното министерство. Системното неспазване на ограничението за цигари пък да се наказва със затваряне на заведението, искат още от ведомството.

Сред промените е и забрана за предлагане и продажба на електронни цигари, контейнери за многократно пълнене, течности, съдържащи никотин, и други изделия за пушене, различни от тютюневите, пише “24 часа”. Целта на промените е да се повиши здравната култура и да се промени обществената нагласа към пушенето на наргиле, тъй като много хора го считат за безвредно, пише в мотивите на здравния министър Кирил Ананиев.

Новите текстове предвиждат собствениците на заведенията да носят лична отговорност, ако забраната за пушене се нарушава в кръчмите им. Ако в закрито помещение бъде констатирано повторно нарушение на забраната за пушене, обектът ще бъде затварян за месец. Остават и глобите – от 300 до 5000 при първо провинение и от 500 до 10 000 при второ.

Разширява се кръгът на контролните органи, които ще следят за спазване на правилата и налагането на глоби. Наред с държавните здравни инспектори от РЗИ-тата, ще се включват и контролните органи на Инспекцията по труда, областните дирекции по безопасност на храните, полицейските органи и 1 до 3-ма души, упълномощени от кметовете на общините.

С промените в Закона за здравето се регламентира и правото на пациента за своевременен и пълен достъп до документация, свързана със здравословното му състояние – както медицинска, така и друга здравна информация (напр. информация върху материални носители, които не представляват медицинска документация, като рентгенови снимки, CD с интервенции и др.).