Служители на „Социално подпомагане” в Дупница:  Шефката Лазова не идва на работа, ако дойде, е пияна, с крясъци по нас оглася улицата

Виолина Лазова

Лазова: Това е клевета, ще ги съдя

Приемна майка: Лазова е прекрасен човек и професионалист, служителите й отмъщават, защото ги кара да работят

Инспекторите от АСП Соня Петрова и Надежда Глинджарова са били на проверка, социалното министерство проверява случая

 

Писмото от колектива, изпратено в МТСП, АСП, РД „СП”, Кюстендил, и редакцията на в. „Вяра”

Директорът на Дирекция „Социално подпомагане” в Дупница Виолина Лазова Алхадж Ахмад тормози служителите. Това се твърди в писмо от колектива на дирекцията, адресирано до зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова, изп. директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова и директора на РД „Социално подпомагане”, гр. Кюстендил, Радостина Васева. Копие от писмото е предоставено и в редакцията на в. „Вяра”

„От м. февруари 2014 г. за директор на нашата дирекция беше назначена г-жа Виолина Лазова Алхадж Ахмад. От този ден та до днес сме принудени да работим при, меко казано, нечовешки и унизителни условия. Някои от колегите не издържаха и напуснаха, други се примириха, с риск за здравето си, тъй като нямат алтернатива.

Подложени сме на ежедневен психически тормоз и унижение. Виковете на нашата директорка се чуват дори и пред сградата, влиза по стаите, без да се съобрази има ли външни лица, или не и се саморазправя с нас пред тях. С две думи психоклиматът, в който сме принудени да работим, е вече нетърпим. Редовно ни заплашва и размахва един Етичен кодекс, незнайно защо, много любим неин документ, макар че тя е последният човек, имащ право да употребява думата „етика”.

Преди време писахме отново. Описахме всичко и открито застанахме зад написаното с имената си. Междувременно беше изтекла информация, че сме потърсили помощ и ще дойде проверка. Тогава г-жа Лазова ни събра (естествено не всички едновременно) и заплаши, че „ще ни вгорчи живота оттук нататък, ще ни уволни до един”. За съжаление успя, тактиката й проработи. Когато дойдоха проверяващите, никой освен трима от колегите не посмя да каже истината. От този ден насетне стана още по-зле. Затова този път имената няма да си напишем поради факта, че всички се страхуваме от саморазправа. Тя е способна на всичко.

В редките моменти, когато директорката ни идва на работа, положението се влошава с всеки изминал ден. Редки са, защото нея все я няма. От няколко месеца е съдебен заседател и оправданието й за отсъствието от работното място е, че отива в съда, ако не е там, казва, че я викат от РД „СП”, Кюстендил. Ако случайно се появи следобед, то всички виждаме (а и усещаме), чe e употребила алкохол („публична” тайна в града ни е слабостта й към него). Виждали сме я и на работното място да пие. Това, което сериозно ни притеснява и обижда, е, чe тя остава след работно време, рови се в данните и досиетата на нашите подпомагани лица и приемни родители (част от тях се пазят при нея, незнайно защо), взема данни от същите и пише жалби срещу нас от тяхно име”, се казва в писмото.

Неговите автори допълват, че молят и се надяват на помощ, тъй като им е трудно да работят в тези условия. „Дирекцията ни винаги е работила добре, а в момента дори ни е страх да разговаряме открито помежду си. Г-жа Лазова разби задружния и сплотен колектив, който винаги сме имали. Тя самата е срам за системата като цяло. Част от колегите дори се замисляме за вариант да се обърнем към медиите, но смятаме, че това ще навреди на имиджа на социалния работник и на министерството като цяло. Очакваме и силно се надяваме на вашата проверка и компетентна намеса”, пишат социалните работници до министъра. В крайна сметка те са решили и изпратиха писмото и до в. „Вяра” както по пощата, така и по електронен път.

Веднага след сигнала потърсихме за коментар директорката. „Изненадвам се, че се занимавате с анонимни писма. Вие ме познавате. Трябва предварително да знаете какви са санкциите за клевета по Наказателния кодекс. Всеки може да напише доноси. Друг е въпросът доколко написаното отговаря на истината и доколко има за цел да урони престижа на някого. Можете да се обърнете за коментар към директора на РД „Социално подпомагане”, гр. Кюстендил, Радостина Васева”, каза Виолина Лазова.

Потърсихме и директора на службата за социално подпомагане в Кюстендил Радостина Васева, която не успяхме да открием. Помолихме нейни подчинени да й предадат да се обади, за да й зададем въпросите, на които търсим отговор. Обаждане не последва.

Междувременно получихме и информация, че по сигнал от колектива до МТСП, АСП и РДСП от 3 до 5 юли т.г. включително в дирекцията в Дупница е извършена проверка. Проверяващи са били Соня Петрова и Надежда Глинджарова – инспектори от АСП, които са разговаряли поотделно с всички отдели за изнесените в жалбата твърдения. Получихме уверението на източника, чието име няма да споменем, че всички служители са се подписали на водения в процеса на разговорите протокол, с което потвърждават всичко, казано и написано в него. Имаме и информация, че на 13.07. т.г. директорът на РД „СП”-Кюстендил Радостина Васева е връчила констативен протокол от проверката на директорката Лазова.

В тази връзка на 30 юли се обърнахме за отговор към пресцентъра на МТСП – гр. София. Изпратихме писмото, получено в редакцията, и въпросите: „Стигнал ли е сигналът, за който става въпрос, до РД „СП”-Кюстендил, АСП и МТСП?; Извършена ли е проверка по случая? Кои са проверяващите?; Какво е установила проверката?; Извършила ли е г-жа Лазова нарушенията, за които се говори в писмото?; Връчен ли е протокол от проверката на г-жа Лазова и ако е така, какво пише в него?; Какво ще предприемат АСП и МТСП, ако са установени споменатите или други нарушения?”

Вчера (вторник, 7 август) настояхме за отговор и по телефона. „Писмото е получено и колегите работят по сигнала. Ще Ви отговорим, когато и ние имаме отговор”, обясни една от служителките в пресцентъра. МТСП и АСП запазват правото си на отговор.

Междувременно в редакцията се обади дупничанка, която пожела да не споменаваме името й. Тя е добре позната сред обществеността в Дупница и е била приемна майка благодарение на Виолина Лазова. „Лазова е прекрасен човек, тя много добре преценява кое дете в кое приемно семейство да бъде настанено. Познава добре проблемите на самотните майки, на семействата, които не са в състояние да се грижат за децата. Праща проверки по семействата, а служителите не искат да ходят по проверки и да изпълняват задълженията си. Все се оплакват, я заплатите са им малко, я има друг проблем, искат да си пазят нервите. А Лазова е перфекционист, иска нещата да са изпипани и всеки да си върши работата. Служителите й се изнервят и я мразят, защото тя ги праща там, където на тях не им се ходи. Тя е ръководител на място, само че като във всяка държавна институция служителите предпочитат да си варят кафетата и да са на работа само колкото да не са си вкъщи”, каза тя.