Община Гърмен стартира проект с община Тасос за популяризиране на туристически обекти и подобряване достъпа на хората с увреждания до тях        

Прог­ра­ма за тран­с­г­ра­нич­но сът­руд­ни­чес­т­во INTERREG V-A “Гър­ция-Бъл­га­рия, 2014-2020″

Про­ект: ” Ини­ци­а­ти­ва за по­доб­ря­ва­не ка­па­ци­те­та и дос­тъ­па до ту­рис­ти­чес­ки дес­ти­на­ции в тран­с­г­ра­нич­ния ра­йон “, “Дес­ти­на­ции за всич­ки”

Об­щи­на Гър­мен за­поч­на из­пъл­не­ни­е­то на дей­нос­ти­те по про­ект по Прог­ра­ма­та за тран­с­г­ра­нич­но сът­руд­ни­чес­т­во “INTERREG – V-A – Гър­ция-Бъл­га­рия” 2014-2020. Про­ек­тът е по при­о­ри­тет­на ос 2 “Ус­той­чив и прис­по­со­бим към кли­ма­та тран­с­г­ра­ни­чен ра­йон”

Во­дещ пар­т­ньор е Об­щи­на Гър­мен.

Дру­ги­ят пар­т­ньор по про­ек­та е Об­щи­на Та­сос, Ре­пуб­ли­ка Гър­ция.

Об­щи­ят бю­джет на про­ек­та е 686 519,51 ев­ро,

за Об­щи­на Гър­мен са пред­ви­де­ни 286 419,51 ев­ро.

Сро­кът на про­ек­та е до 29.09.2019 го­ди­на.

Цел­та на про­ек­та е да на­сър­чи внед­ря­ва­не­то на мер­ки за раз­ви­ти­е­то на со­ли­да­рен ту­ри­зъм в тран­с­г­ра­нич­ния ра­йон. То­ва ще поз­во­ли на хо­ра­та с ув­реж­да­ния да по­се­ща­ват мес­т­ни за­бе­ле­жи­тел­нос­ти.

Спе­ци­фич­ни­те це­ли на про­ек­та са:

* по­доб­ря­ва­не на ус­ло­ви­я­та и дос­тъ­па до ту­рис­ти­чес­ки ат­рак­ции и съ­о­ръ­же­ния в об­щи­ни­те Гър­мен и Та­сос, Гър­ция;

* рек­ла­ма и по­пу­ля­ри­зи­ра­не на ту­рис­ти­чес­ки обек­ти в Гър­мен и Та­сос, вклю­чи­тел­но сред хо­ра­та с ув­реж­да­ния;

* при­ла­га­не на по­ли­ти­ка за “со­ли­да­рен ту­ри­зъм” в тран­с­г­ра­нич­ния ра­йон – по­доб­ря­ва­не на дос­тъ­па до ту­рис­ти­чес­ки ат­рак­ции за хо­ра с ув­реж­да­ния;

* уве­ли­ча­ва­не на ту­рис­ти­чес­ки­те по­то­ци в две­те об­щи­ни и раз­ши­ря­ва­не на ту­рис­ти­чес­ки­те це­ле­ви гру­пи, вклю­чи­тел­но хо­ра­та с ув­реж­да­ния.

Ос­но­ви­те дей­нос­ти по про­ек­та са:

Под­роб­но про­уч­ва­не на със­то­я­ни­е­то на при­род­но­то и кул­тур­но нас­лед­с­т­во, как­то и фор­му­ли­ра­не на мер­ки за бъ­де­що­то му раз­ви­тие и съх­ра­не­ние на те­ри­то­ри­я­та на об­щи­на Гър­мен;Раз­ра­бот­ва­не на ту­рис­ти­чес­ка прог­ра­ма съг­лас­но За­ко­на за ту­риз­ма за об­щи­на Гър­мен;Раз­ра­бот­ва­не на съв­мес­т­на ме­то­до­ло­гия и из­вър­ш­ва­не на про­уч­ва­не сред ту­рис­ти­чес­ки­те по­то­ци в об­щи­ни­те Гър­мен и Та­сос;По­доб­ря­ва­не дос­тъ­па до ми­не­рал­ни­те во­ди в об­щи­на Гър­мен, чрез ре­кон­с­т­рук­ция на ми­ра­та в с. Ог­ня­но­во, вклю­чи­тел­но при­ла­га­не­то на мер­ки за дос­тъп на хо­ра с ув­реж­да­ния, и дос­тав­ка на ука­за­тел­ни та­бе­ли и ве­ло­си­пе­ди за ту­рис­ти­чес­ки це­ли, вкл. ве­ло-пар­кин­ги;Три-из­мер­но зас­не­ма­не (3Д) на най-важ­ни­те ту­рис­ти­чес­ки обек­ти в об­щи­на­та и съз­да­ва­не­то на рек­лам­ни ма­те­ри­а­ли;Из­гот­вя­не на про­уч­ва­не за на­сър­ча­ва­не на ту­риз­ма за хо­ра с ув­реж­да­ния в тран­с­г­ра­нич­ния ре­ги­он, вклю­чи­тел­но док­лад за доб­ри прак­ти­ки;Про­веж­да­не наб­лю­де­ние за оцен­ка на удов­лет­во­ре­ност­та на ту­рис­ти­те и мес­т­ни­те пред­п­ри­е­ма­чи;Съз­да­ва­не на рек­ла­мен до­ку­мен­та­лен филм за ту­рис­ти­чес­ки­те мес­та в две­те об­щи­ни;Ор­га­ни­зи­ра­не на опоз­на­ва­тел­ни ту­ро­ве за пред­с­та­ви­ли на ме­ди­и­те, ту­рис­ти­чес­кия бранш, хо­ра с ув­реж­да­ния и дру­ги;Учас­тие на об­щи­на­та в ту­рис­ти­чес­ки из­ло­же­ния;Дей­нос­ти за ин­фор­ма­ция и пуб­лич­ност.

В ре­зул­тат от из­пъл­не­не­то на про­ек­та се очак­ва дос­тъ­път до ми­ра­та в с. Ог­ня­но­во да бъ­де по­доб­рен и да се съз­да­дат ус­ло­вия за пол­з­ва­не­то им и от хо­ра с ув­реж­да­ния. До­пъл­ни­тел­но се очак­ва по­ви­ша­ва­не на по­се­ще­ни­я­та в об­щи­на­та с цел от­дих и ту­ри­зъм, в след­с­т­вие на про­ве­де­ни­те кам­па­нии за по­пу­ля­ри­зи­ра­не на мес­т­ни­те да­де­нос­ти. За­ку­пе­ни­те по про­ек­та ве­ло­си­пе­ди и ве­ло-пар­кин­ги ще бъ­дат на раз­по­ло­же­ние на всич­ки ту­рис­ти.

Очак­ва­ни ре­зул­та­ти от из­пъл­не­ни­е­то на прек­та са:

По­ви­ша­ва­не прив­ле­ка­тел­ност­та на тран­с­г­ра­нич­ния ра­йон и броя на ту­рис­ти­те, ко­и­то го по­се­ща­ват;При­ла­га­не на ино­ва­тив­ни мер­ки за кон­сер­ва­ция и про­мо­ти­ра­не на ту­рис­ти­чес­ки­те да­де­нос­ти в Гър­мен;По­ви­ше­на ту­рис­ти­чес­ка прив­ле­ка­тел­ност на об­щи­ни­те Гър­мен и Та­сос;По­доб­рен дос­тъп до ту­рис­ти­чес­ки обек­ти в об­щи­ни­те Гър­мен и Та­сос;По­доб­ря­ва­не на дос­тъ­па на хо­ра­та с ув­реж­да­ния до ту­рис­ти­чес­ки­те обек­ти в об­щи­ни­те Гър­мен и Та­сос;По­ви­ше­но ико­но­ми­чес­ко раз­ви­тие и сти­му­ли­ра­не на ту­рис­ти­чес­кия сек­тор в две­те об­щи­ни;За­си­ле­но сът­руд­ни­чес­т­во в тран­с­г­ра­нич­ния ра­йон.