Повдигат обвинение срещу Бенчо Бенчев

Той ще отговаря за това, че е спомогнал за укриването на Митьо Очите в Истанбул, съобщават от прокуратурата

 

Окръжният следствен отдел при ОП-Бургас е призовал заместник-председателят на Общинския съвет Бенчо Бенчев да се яви пред разследващия орган, за да бъде привлечен под наказателна отговорност, съобщиха от Апелативна прокуратура в морския град.

„Под надзора на Районната прокуратура се провежда разследване по досъдебно производство за това, че в периода от 2-5 август в Истанбул е спомогнато на лице, извършило престъпление, да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, без да е имало споразумение с това лице, преди да е извършило самото престъпление”, поясняват от прокуратурата.

Припомняме, че Бенчев беше един от арестуваните българи при акцията по задържането на Димитър Желязков-Митьо Очите в Истанбул през изминалия уикенд. Сънародниците ни бяха заловени в хотел, а някои от стаите им били резервирани на името на Бенчев. По това време Митьо Очите се издирваше с червена бюлетина на Интерпол заради текущо у нас разследване на дейността на престъпна група за рекет, побои и разпространение на наркотици. Желязков е сочен за лидер на бандата.

Бенчев беше освободен 24 часа, след като белезниците щракнаха на ръцете му. През това време бе извършен обиск в дома му, при който властите иззеха пари и оръжия.

Във вторник Бенчев беше приет в болница, след като внезапно му прилошало. Той е уведомен, че прокуратурата му повдига обвинение и при първа възможност ще се яви лично пред държавното обвинение. Към този момент Бенчев е в болница и ще остане там през следващите няколко дни, по думи на приближен на семейството, цитиран от БГНЕС. Бизнесменът е стабилизиран след сърдечна криза и обостряне на паркинсонова болест.

Ако бъде признат за виновен, заместник-председателят на Общинския съвет в Бургас може да получи присъда до 5 години лишаване от свобода.

По случая се провеждат разпити на множество свидетели, включително и такива пред съдия, изготвени са международни следствени поръчки, с които са изискани официални документи от Турция и Гърция, изискани са справки от ГКПП, информират още от държавното обвинение.