Премиерът на учението Platinum Lion 2018: Решили сме да вложим 3-4 млрд. лева в превъоръжаване

Борисов поздрави българското командване.

Важно е да се вземе това, което е ефикасно, евтино и съвместимо с НАТО, посочва Борисов

 

При одобрение на проектите за превъоръжаване на Българската армия трябва да се вземе предвид съвместимостта с армията на НАТО. Това заяви премиерът Бойко Борисов след официалната церемония по закриване на многонационалната съвместна подготовка PLATINUM LION 18 на учебен полигон “Ново село” край Сливен.

“Решили сме да вложим 3-4 млрд. лева в превъоръжаване, въпреки че има много други сектори, които имат нужда. Военнослужещите ни са едни от най-добрите, трябва да имат още по-добро въоръжение и това е нещо, по което работим, заяви Бойко Борисов и напомни за проектите за кораби, за сухопътни машини и за подмяна на бойната ни авиация, за които трябват няколко милиарда. По думите му е важно да се вземе това, което е ефикасно, евтино и съвместимо с НАТО. Той добави, че с новото въоръжение ще имаме не само силна и боеспособна армия, но и армия с променено мислене, която ще бъде гарант на сигурността в региона.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев заяви, че се надява до края на годината да бъдат подписани договори по един или два от проектите.

Вчера на полигон “Ново село” край Сливен се състоя официалната церемония по закриване на многонационалната съвместна подготовка PLATINUM LION 18. В нея взеха участие 700 военнослужещи от осем държави – България, Силите на САЩ в Европа, Румъния, Молдова, Албания, Сърбия, Грузия и Черна гора. Премиерът Борисов връчи сертификатите на представителите на всяка страна участник. Планиращият и провеждащият учението полковник Стоян Шопов връчи отличия на 27 военнослужещи за добро представяне по време на съвместната подготовка.

“С тази съвместна база ние даваме възможност не само на Балканите, а и на Черноморския регион, да води занятия, да се подготвя за възпиране, за отбрана, както и за различни други операции. Начинът на мислене – да се бием помежду си, се променя в общ начин на мислене – да знаем колко всеки един от нас е подготвен и заедно да изграждаме отбранителната система на Балканите и региона”, каза още министър-председателят. Той поздрави за изключително добрите резултати участниците в многонационалната съвместна подготовка Platinum Lion 2018. За първи път процесът по планиране и провеждане на подготовката е изцяло отговорност на Сухопътните войски на Република България.

“Поздравявам българското командване, за първи път планират, ръководят и са се справили прекрасно с това мащабно занятие”, отбеляза премиерът Борисов по време на заключителната церемония, която се проведе на Учебен полигон “Ново село”.

“Едно прекрасно съоръжение за подготовка, тренировка и възпиране е съвместната ни база, която заедно с американските колеги имате възможност да използвате тези дни”, добави министър-председателят.

По време на тактическите действия в рамките на PLATINUM LION – 2018 задачите се изпълняват с над 100 единици бронетанкова техника, бойни бронирани машини, артилерийски системи, 4 танка, вертолети Ми-24, “Кугар” и друга специализирана техника.

Участниците в многонационалната съвместна подготовка демонстрираха достигнатите умения и оперативна съвместимост за водене на тактически действия в операция по поддържане на мира. Механизираните, минохвъргачните и танковите формирования изпълниха задачи при провеждане на отбрана, настъпление, патрулиране, конвоиране, ескортиране, развръщане на контролни постове, действия в градска среда, както и в условия на ЯХБЗ заразяване, осигуряване на противопожарна защита, по оказване на първа долекарска помощ и евакуация на ранени.