Бившият читалищен шеф Саид Чакъров от Абланица изправи на крака целия събор „Пирин пее” с песента „Сещаш ли са, моме“

77-годишният Саид Чакъров 

77-годишният самодеец получи поклон за таланта си от публика и жури, има 3 деца и се радва на чудесно здраве

 

77-годишният доайен на самодейците в Гоцеделчевско Саид Чакъров получи признание и поклон за таланта си от жури и публика на събора „Пирин пее“.

Саид и неговата група на събора „Пирин пее”

77-годишният Саид Чакъров,  или както го наричат всички бай Слави Чакъров от хаджидимовското село Абланица, е един от най-възрастните самодейци в Гоцеделчевско и най-дългогодишен ръководител на мъжката фолклорна група в Абланица. Макар и на 77 години, той по нищо не отстъпва на младите, когато се качва и запява на сцената. Така и тази година той привлече вниманието на събора „Пирин пее“. Неговият мощен и неповторим глас буквално разцепи планината с прекрасната песен от своя репертоар  „Сещаш ли са, моме“ и изправи на крака ценителите.

Саид Чакъров е самодеец в читалището в села Абланица от младежките си години – повече от 40 години. Допреди 5-6 години той беше и председател на НЧ „Просвета” в Абланица, като бе удостоен и с титлата „Почетен председател”. До ден днешен продължава да е ръководител на Мъжката фолклорна група, без каквито и да е хонорари. Почти целия си живот е посветил на  културата и читалищната дейност на доброволни начала и  продължава да е стожерът на местното читалище.

“Никога не му се сърдим, толкова много сме свикнали с него, че просто за сръдня и  претенции някакви няма място”, коментират мъжете от групата. Саид е солист в групата. Той има 3 деца – две дъщери и син, който свири на тамбура. Има и внуци и правнуци и се радва на добро здраве, готов да запее по всяко време на денонощието.