Съдия Иван Демиревски отряза двама затворници в Бобов дол, искали 52 000 лв. обезщетения

Иван Демиревски

Единият се оплака, че изпаднал в депресия, след като го спрели от работа, на втория му бил отказан достъп до банята

 

Административният съд в Кюстендил отхвърли исканията на двама излежаващи присъди в затвора в Бобов дол за парични обезщетения, чиято обща стойност е 52 000 лв.
Лишеният от свобода за 16 г. и 9 месеца К.Д.И. претендира за обезщетение от 50 000 лв. Твърди, че принудително е бил спрян от работа на 17.01.2018 г. и към настоящия момент не му се разрешава да работи, като това го е довело до „адаптивна криза“ и депресия.

Александър Апостолов

Настоява да му се зачетат като работни всички пропуснати дни, в които не е бил на работа, както и да бъде компенсиран изцяло за пропуснатия период. Обвинява затворническата администрация в нанесени му неимуществени вреди в размер на 50 000 лева, става ясно от решението на съдия Иван Демиревски.
Ищецът И. е бил уволнен правомерно от компетентния за това орган, а именно ръководителя на ДП Фонд „Затворно дело“ ТП- Бобов дол, след като е допуснал производството на 800 бройки брак от изработваните от него подаръчни торбички. В случая ищецът не доказа в съдебното производство, че с оглед влошеното му здравословно състояние (респираторно заболяване), той не е могъл да работи в периода 11. – 17.01.2018 г. Свидетел с инициал Е. сочи в свидетелските си показания, че претендиращият за обезщетение не е имал определена норма или определен период за изработването на подаръчните торбички. Заготовките са били при него в килията му, с оглед на това, че той изтърпява наказанието си на специален режим и тя се намира в зона с повишена сигурност и охрана и ако И. не се е чувствал работоспособен, не е било необходимо да ги изработва, тъй като не е имало спешна производствена необходимост.

Вторият осъден – К.В.Й., твърди, че при изпълнение на заповед на началника на затвора Ал. Апостолов, влязла в сила от 11.01.2018 г., е бил наказан с изолиране в наказателна килия в извънучебно време, в почивни и празнични дни, сборно за срок от 14 денонощия в продължение на два месеца. По време на изпълнението на наказанието за периода от 16.01.2018 г. до 04.03.2018 г. му е бил отказван достъп до баня и му е бил наложен психически тормоз в резултат на проявено виновно бездействие на затворническата администрация, което е довело до нанесени му неимуществени вреди в размер на 2000 лева. Твърди, че е излежал и два дни повече от наложеното му наказание. Съдът отхвърля и този иск като недоказан и неоснователен. Решенията на Административен съд-Кюстендил може да се обжалват пред Върховния административен съд.