Прокуристът Мария Иванова: Общинската болница в Дупница не фалира, Костадинов да се извини за думите си, че сме пред разпад

Гл. лекари и медсестри: Д-р Попов и д-р Владимиров скочиха срещу ръководството за дължими заплати от времето на Миков, в Хирургия и Вътрешно за изплатени, а други отделения още чакат

 

Общинската болница в Дупница не фалира. Това подчерта  прокуристът на МБАЛ „Св. Иван Рилски” Мария Иванова на пресконференция, на която присъстваха и д-р Йордан Никулчин, и част от счетоводния отдел на лечебното заведение.

Костадин костадинов

Мария Иванова посочи още, че от 1 септември в болницата ще преглежда един от водещите ортопед-травматолози в България доц. Сашо Асьов, който е началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Анна“ – София.

Д-р Вл. Миков

Той е сред най-добрите в ендопротезирането и ще идва в общинската болница всеки петък заедно със своя екип и д-р Евгени Нешев, който е от Дупница.

Д-р Борис Попов

„Болницата работи, и то много добре, благодарение на целия персонал.

 

Болницата се самоиздържа. За първото 6-месечие болницата е на 132 000 лева счетоводна печалба. С парите, които са на печалба, се покриват задължения. До 30 юни лечебното заведение е покрило над 160 000 лева от дълговете, натрупани преди 1 януари 2018 г. Към настоящия момент старите задължения вече са над 200 000 лева. Това са пари в просрочия отпреди 2018 г. От началото на тази година болницата няма просрочени задължения и си плаща в сроковете, предвидени от Търговския закон”, обясни Мария Иванова. От лечебното заведение уточниха, че към 31 декември т.г. задълженията на болницата са били 2 397 000 лева, а към 30 юни – 2 000 300 лева. „В тези задължения са заемът от „Асет банк”, договорът за енергийна ефективност, или т.нар. ЕСКО договор, който се изплаща от общината. Част от тези задължения са към доставчици, които при постъпването ми в лечебното заведение бяха в размер на 634 000, а към днешната дата са 560 000 лева. В тези пари са включени и начисления на заплатите, които са били начислени към 30 юни, и на 25 юли ги изплатихме, в това число са осигуровките. Имаме и стари задължения за заплати от 2016 г. Те бяха в размер на 119 000 лева, по граждански и трудови договори, около 10 000 лева са изплатени на хората, които напускаха. В задълженията има гаранции, в които логично има липса на дълготрайни материални активи – 51 458, 16 лева, те са към прокуратурата от бивш управител. В тях обаче не влизат липсите от каса, които не са в периметъра на моята работа, с това се занимават други органи. В тези задължения са и неизползваните отпуски, които към 31 декември са били 99 000, а към настоящия момент са 60 000 лева. Заварих лечебното заведение с много неизползвани отпуски – имаше хора с по 120-130 дена отпуски. В болницата имаше масово отпускарство”, обясни Иванова.

Прокуристката отбеляза още, че откакто е на поста, болницата не е оставала без лекарствата, необходими за стационарно лечение.

„Във връзка с информацията, която се носи, че болницата фалира, е много модерно да се пускат запори на лечебното заведение. Миналия месец имаше запор за дължими 55 000 лева, които с лихви, такси по дело и по частни съдебни изпълнители станаха 120 000 лева. Договорено е плащане на 3 равни месечни вноски по 40 000 лева. Първата вноска в размер на грубо 40 000 лева е изплатена. След това дойде нов запор за дължими 80 000, а изискуеми 99 300 лева. Всичко това е за лекарства за периода 2013-2014 г., за тези пари сме в процес на преговори, за да може да ги разсрочим. Ще се справим, въпреки че и сутринта бях посрещната с нов запор, който за жалост на отстрещната страна сме изплатили, и смятам да предприема мерки за пропуснати ползи. Сметките този път бяха запорирани от „Елпак лизинг” – фирма за поддръжка на медицинска техника”, оплака се прокуристката. Мария Иванова благодари на общината и кмета Методи Чимев за ежемесечните вноски в размер на 8521 лева по ЕСКО договора за енергийна ефективнос на терапевтичния блок.

Стана ясно още, че на септемврийската сесия на Общинския съвет прокуристката на болницата ще представи отчета си и ще поиска да бъде изтеглен кредит, за да се избегнат плащанията на лихви и т.н. „След като представя отчета на сесията, се надявам г-н Костадин Костадинов да се извини на мен и на персонала на лечебното заведение за думите, с които бяхме упрекнати, и за твърденията, че болницата не може да се издържа, болницата е пред закриване, болницата е пред разпад. Болницата се самоиздържа. Пак подчертавам, ако нямаше задължения за предходните периоди, нещата щяха да са доста добре, защото е необходимо и да бъде инвестирано в апаратура, кадри, да бъдат поощрени хората”, добави Мария Иванова.

Стана ясно още, че в лечебното заведение предстоят още „малко корекции в административния персонал”, но съкращения на медицински сестри и лекари няма да има.

„В болницата работят добри медицински специалисти. Имаме как да привлечем още лекари, но всичко това е свързано с увеличаване на дейността и в начина на заплащане. Имаме нива, които поддържаме, но нямаме сключени договори за дейност по тези нива. Имаме сключени трудови договори с доктори, които при подписване на договор със здравната каса за финансиране по тези пътеки, още в първия ден ще бъдат на работа тук, с отложен старт. Законодателството го разрешава”, поясни Мария Иванова. От лечебното заведение отбелязаха, че от няколко месеца всеки последен петък на месеца в МБАЛ „Св. Иван Рилски” преглежда д-р Желю Димов, който е един от най-добрите лицево-челюстни хирурзи в България. „Имаме сключени граждански договори – с един от водещите инвазивни кардиолози, с д-р Жекова – в Родилно отделение, те работят безвъзмездно, в полза на лежащо болните”, сподели още прокуристката.

Преди пресконференцията Мария Иванова и заместникът й по лечебната част д-р Йордан Никулчин имаха среща със завеждащите отделения, която бе закрита за поканените на пресконференция журналисти. „Пред шефовете на отделенията Мария Иванова – Жайгарова и д-р Йордан Никулчин даваха обяснения за финансовото състояние на здравното заведение. Завеждащите АГ – д-р Борис Попов, ОТО – д-р Владимиров, и други отделения са скочили срещу болничното ръководство заради факта, че дължимите заплати от времето на управителя д-р Владислав Миков са били платени само на определени отделения като Хирургия и Вътрешно, а за останалите продължава да се чака. Въпреки рисуваните в розово цифри за стабилизация, лекарите и персоналът усещат несигурност и двоен стандарт, невиждан в болницата от години. Не е редно да има привилегии за едни отделения и друг стандарт за други, според симпатиите на ръководството! Щом се плаща, трябва да е за всички, не само за избрани, всички тук работим едно и също”, коментираха гневни лекари и сестри от АГ и ПФО. Във връзка със срещата, за да коментират, в редакцията са звънели общински съветници. „След като има толкова голяма стабилност по докладите на прокуриста Мария Иванова, то тя е изпълнила своята функция и може да бъде освободена при избора на нов управител на МБАЛ през есента”, е мнението на един от съветниците, който обаче е настоял да остане анонимен.