Хотелите на Иван Илчев и Олег Петров от Дупница „заграждат” гейзера в Сапарева баня, блестят с по 4 звезди

Иван Илчев

Концесионерът на минералната вода в Сапарева баня Иван Илчев строи огромен хотел върху имот от 6 дка.

Олег Петров

Имотът е разположен точно на главния път между гейзера и банята. Илчев е един от най-добрите приятели на бившия кмет на курорта Сашо Иванов.

Хотелът на Иван Илчев в строеж

По време на неговото управление той получи за 30 години стопанисването на банята, която стана недостъпна за местните хора, след като билетчето за вход скочи до 8 лв. Илчев купи имота от вдовицата на разстреляния Димитър Рагин със съдействието на общината.

Хотелът на Олег Петров

Хотелът се строи от фирма „Бодрост 96” от Благоевград, а „Сима”, в която съпругата на екскмета Сашо Иванов – Силвия, държи 50%, извършва изкопните работи. Управител на фирмата е Росен Минчев.

 

Самият хотел е на „Рила Мегатур”, собственост на архитект Борислав Богданов и Иван Илчев. По план хотелът трябва да бъде 4-звезден с най-малко 130 легла. Бащата и чичото на Иван Илчев са родени в дупнишкото село Дяково, но отдавна са се изнесли в София. Дълги години двамата са работили в Нигерия, откъдето са натрупали пари. Илчеви са собственици и на хотел „Луч” в Паничище. Хотелът беше купен от руския инвеститор Алексей Мелханов, който има 3-4 хотела в Паничище „Езерата”, „Магнолия” и „Германия” в Сапарева баня, в момента строи още един и има големи планове за курорта. Мелханов отдаде под наем хотелите си на общинския съветник Николай Мертекчийски.

Конкуренция на Илчев е петролният бос Олег Петров от Дупница, който издигна хотел срещу гейзера в Сапарева баня. Олег Петров си купи три парцела в Паничище от общината на цена от 130 лв. на кв. м без ДДС. Два от парцелите бяха по 1 дка, а третият – 350 кв. м. Те са в центъра на курорта, близо до туристическия център.

Както „Вяра” писа, там Петров вдига петзвезден хотел. Олег Петров беше собственик на бензиностанция, която продаде на грък. Бизнесменът вече е заградил единия парцел и хотелът е вдигнат карабина. Строител на хотела е дупнишката фирма „Стройкомерс” на Даниел Аттарян.

Сапаревобанци коментират, че комплексът ще има поне 100 стаи и уникален СПА център. В комплекс с него ще са и четири къщи за гости. Според запознати инвестицията възлиза на поне 1 000 000 лв.