Екозащитници искат публичен избор на съдиите, които ще решават за Пирин

Тома Белев

Природозащитниците се обрнаха към Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателя на Върховния административен съд (ВАС) с молба да предприемат тази публична процедура.

В петък бе последният ден от законовия 14-дневен срок, в който може да бъде обжалвано решението на тричленния състав на ВАС от 30 юли, което отмени промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, приети от Министерския съвет в края на миналата година.

От коалиция „За да остане природа в България” отбелязват, че разпределението на делата и преписките в органите на съдебната власт се извършва на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение, съобразно поредността на постъпването им. В приетата от ВСС “единна методика по приложението на принципа за случайно разпределение на делата” правомощието за разпределение на делата обаче е предоставено на административните ръководители на съдилищата, без да е предвиден публичен контрол. Поради това често се твърди, че съставите са манипулирани.

Природозащитниците са категорични, че не трябва да бъде поставяно под съмнение случайното разпределение на това дело, към което има висок обществен интерес, и по този начин да бъде нарушено правото на справедлив съдебен процес на двете страни.