МЗ предлага регистър на лекуваните в психиатрични заведения

Министерство на здравеопазването предлага създаването на регистър на хората с психични заболявания, които са се лекували в здравно заведение, съобщи тв Европа.

Идеята е така по-лесно да се помага на пациентите, като тепърва ще стане ясен и критерият за описване на регистъра. Директорът на държавната психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова определя предложението на здравното министерство като добро, но с предложения за за преработване в него. Според нея може да се злоупотреби със записаното в момента в текстовете на законопроекта „служебно ползване“ на информацията от регистъра.

Д-р Цветеслава Гълъбова – директор на психиатричната болница „Св. Иван Рилски“, заяви: „Моите силни подозрения са, че ако тази дума остане в закона, след това ще се пренесе автоматично в наредбата, която ще урегулира създаването и функционирането на този регистър. Оттам нататък ще се отвори една много широка порта всеки да твърди, че информацията му трябва по служебен път.“ Затова според лекарите е необходимо основно медицински лица и то не всички да имат достъп до регистъра.

„Единствените, които следва да имат достъп до него и то разбира се, различни нива на достъп, са лекари психиатри, даже не и джипитата и администраторите на регистъра“, коментира Гълъбова.

Друго притеснение на д-р Гълъбова е, че в така изготвените текстове хора, които са страдали например от лека фаза на депресия също да влязат в регистъра.

„Хора с тревожно-депресивни разстройства, всевъзможни фобии, които са протичали по-затегнато, да са били приети за лечение във формата „дневен стационар“. При нея пациентът си е във вкъщи, а само идва за прегледи, ако е нужно психологична работа и т.н.“, каза още тя.

Задължението министерството на здравеопазването да поддържа такъв регистър е старо и до момента не влизаше в сила заради разногласията кой да попада в регистъра и кой може да го ползва.