До 5000 лв. глоба грози танцьорите, тропали хоро в ез. Бъбрека, очевидци: В опита за рекорд участваха и дупнишки групи с Д. Диканска, прокуратурата да се самосезира за джиповете 

Мъжете в народни носии, нагазили в езерото, разгневиха обществеността.

Зад фондацията, ораганизирала опита за най-голямо планинско хоро – „Нашият дом е България”, стои синът на арх. Пламен Мирянов, който вади милиони за златния имот до гейзера в Сапарева баня

Лилия Стоянова: Криворазбран патриотизъм! Грозно, пошло и НЕ в хармония с чистата вода на Рила

До 5000 лв. глоба грози участниците, нагазили в езеро Бъбрека да играят хоро. Опитът организаторите от фондация “Нашият дом е България” да кандидатстват за рекордите на Гинес с най-голямото планинско хоро претърпя провал заради гневната реакция, която предизвика в обществото.

Дупничани настояват прокуратурата да се самосезира за джиповете, прекарвали през Рила участници в събитието.

В хорото, което се изви  край петото от Седемте рилски езера — Бъбрека, участваха над 400 танцьори, както и много граждани.

В инициативата се включиха 7 фолклорни танцови състава, облечени в носии от 7-те етнографски области у нас. Говори се, че два от съставите, които са взели участие в опита за рекорд, са от Дупница. Според запознати един от съставите е групата по фолк фитнес на Дилиана Диканска към дупнишкото читалище „Зора”, като дупничани звъняха в редакцията с коментари, че снимки на Диканска от Седемте рилски езера от събитието са били качени в социалната мрежа. Хореографката запазва правото си на коментар по темата. Потърсени за коментар, танцьори от Дупница заявиха, че нямат представа кои са колегите им, нагазили във водите на езерото.

Мирянов младши

В социалната мрежа масово призоваха районна прокуратура в Дупница да се самосезира за случилото се.

 

Хората настояват прокуратурата да провери и навлизането на джипове в района на езерата, които са извозвали участници в събитието. Синът на арх. Пламен Мирянов е един от хората, които стои зад фондация „Нашият дом е България”. Както в. „Вяра” писа, арх. Пламен Мирянов, собственик на „Артекст инженеринг” АД, е купил златния имот от 8,3 дка до гейзера в Сапарева баня. Сделката е била на финалната права и става въпрос за милиони левове. По думите на фондация “Нашият дом е България” целта на хорото е била да се покаже разнообразието, колоритът на българската носия, на фолклора ни, на нашите традиции и обичаи. От снимки в социалните мрежи обаче се видя, че част от участниците са нагазили в Бъбрека, което е строго забранено според правилата на парк “Рила”. Планинските езера нямат този капацитет да се самопречистват и всяко замърсяване може да окаже ефект върху екосистемата, алармираха природозащитници. Оригиналната снимка на фотографа Асен Великов беше свалена по-късно от фейсбук, но това не спря разпространението й в социалните мрежи (добавено в 12,15 ч. на 12 август). От друга снимка пък се вижда, че джиповете, каращи участници в хорото и туристи, са направили задръстване в националния парк. След гневната реакция на хиляди българи Министерството на околната среда и водите ще наложи глоба на организаторите на националната инициатива “Нашият дом е България”, които в събота разпънаха хоро във водите на едно от най-красивите рилски езера – Бъбрека.

Дирекция „Национален парк Рила“ започва процедура за налагане на административни наказания и санкции за неспазване на режимите в защитената територия, се казва в съобщение на Министерството на околната среда и водите. Дирекцията е издала разрешение за заснемане на сцени от филм, като в заповедта на директора на парка са дадени изрични указания за начина на провеждане на снимачните дейности и организацията им. Заповедта не е била спазена, извършени са нарушения на Закона за защитените територии, плана за управление на парка и установените режими и норми в парка, съобщават от министерството. На организаторите на събитието – Фондация „Нашият дом е България“, ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност за неспазване на поставените условия по издадената съгласувателна заповед на директора на парка. За юридически лица Законът за защитените територии предвижда налагане на имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв., а на физически лица – глоба, като минималната е в размер от 5 до 100 лв., а максималната от 500 до 5000 лв., цитират от МОСВ.

Припомняме, в Национален парк “Рила”, който е защитена територия, има специални изисквания за опазване на околната среда и езерата от замърсяване и подобни прояви са недопустими. “При установяване самоличността на участниците в нарушението, които нерегламентирано са навлезли в езеро Бъбрека, също ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност”, уверяват от МОСВ. Вчера служителите на парка не допуснаха нерегламентирано навлизане на моторни превозни средства в защитената територия, обясняват от ведомството. Въпреки това в социалните мрежи се появиха снимки на коли, с които участниците в сцената са се придвижили по планината.

Фотосите от опита за поставяне на световен рекорд бяха гневно коментирани и от читатели на в. „Вяра”. Лилия Стоянова коментира: „Криворазбран патриотизъм! Грозно, пошло и НЕ в хармония с чистата вода на Рила”. Катя Христова отвърна: „Прост народ”, а Костадин Николов нарече танцьорите „пияници”. Все още не е ясно дали опитът на фондацията за най-голямото планинско хоро е счупил световен рекорд.