Иван Терзийски и Петър Терзийски

Върхът Хан Тенгри е изобразен на киргизките банкноти от 100 сома

 

Иван Терзийски от Самоков достигна високия 7010 метра връх Хан Тенгри. Терзийски е заедно с алпинистите проф. Орлин Стойчев от Американския университет в Благоевград и Здравко Петков-Здравеца.

Терзийски е син на един от най-известните и уважавани в България планински спасители – Петър Терзийски, който е началник на ПСС-Боровец. След завършване на множество курсове, включително и алпинизъм, Терзийски започва работа като спасител. В планината работи близо 40 години. „Щастлив съм за успеха на моя син, както и на алпинистите, които са с него. Хан Тенгри е труден връх. Разбира се, че се вълнувам!“ – сподели за в. „Вяра“ Петър Терзийски.

 Синът му Иван го придружава в планината още от малък. Естествено първите туристически маршрути са били из Рила – сподели още Петър Терзийски. Иван се качва в Хималаите още когато е бил на 17 години. Заедно с баща си преди години се качи на Мон Блан, както и на едни от най-опасните върхове като Матерхорн, Айгер и други, преди месеци бе на Елбрус.

Иван Терзийски е завършил ПГ „Константин Фотинов“, след това Академията в Симеоново. Работи като полицай и в ПСС като доброволец.

 

Връх Хан Тенгри е втори по височина в планината Тяншан, на границата между Киргизстан, Казахстан и Китай. Тримата са отпътували за Казахстан на 18 юли, а самото изкачване на Хан Тенгри е започнало от базовия лагер на 4000 метра надморска височина на 3 срещу 4 август.

Върхът е изобразен на киргизките банкноти от 100 сома. В превод името означава „Повелител на небето“, наричат го още „Кървав връх“ заради розовия мрамор, от който е изградена пирамидата на върха, почервеняваща при залез. Според много алпинисти е един от най-красивите върхове заради правилните геометрични форми.

Миналата година, точно по това време, на връх Хан Тенгри от Външно министерство бе съобщено, че е загинал българин. Инцидентът бе на 8 август около 00,20 ч. При спускане от върха българинът пада от височина 6200 метра, пропада 600 метра върху скали и загива на място. Пристигналите спасители са констатирали, че травмите от падането са причина за смъртта. Тялото е открито на около 5600-ия метър. Най-вероятно става въпрос за комерсиална експедиция. На 12 август имаше допълнителна информация, според която българинът, загинал на връх Хан Тенгри, е 60-годишният телевизионер Иван Тодоров – един от най-добрите инженери в БНТ. Голямата му мечта била да изкачи Еверест и вярвал, че това може да стане, като достигне първо седемхилядник.