Македонско семейство търсело помощ в Германия, Франция, Турция… но у нас оперирали бебето Славе

Снимка: Архив

5 мм отвори и 3 см разрез бяха достатъчни на варненските лекари

 

Сложна операция са извършили варненски лекари преди дни на малък пациент от Македония.

Екип от специалисти, начело с доц. д-р Деян Анакиевски от Клиниката по урология в УМБАЛ “Света Марина” във Варна, извършил лапароскопска нефректомия на 11-месечно дете, пише “Монитор”.

През три 5-милиметрови отвори и един 3-сантиметров разрез в областта на слабините, е изваден увредения по рождение ляв бъбрек, обясниха от МУ-Варна. Малкият пациент се казва Славе, при раждането му е установена туморна формация на горният полюс на бъбрека.

Първоначалната диагноза, дадена на бебето след ехографските прегледи, е била “хематом” и то е било оставено за наблюдение. 3 месеца по-късно при контролен преглед се установило, че образуванието е увеличило размерите си.

След направен ядрено-магнитен резонанс и последваща биопсия е установено наличието на конгенитален мезобластен нефром – класически тип. При подобно образование се налага отстраняване на бъбрека.

Разтревожени, родителите на малкия Славе направили консултации с лекари из цяла Европа – Германия, Турция, Сърбия и Франция. Навсякъде им е била предложена класическа отворена операция за отстраняване на органа. След няколкомесечно търсене и лутане родителите на Славе решават да направят операцията в България, във Варненската университетска болница, където се доверят на доц. д-р Анакиевски.

Момченцето е било прието на 24 юли в Отделението по детска онкология на варненската университетска болница за предоперативна подготовка.

“До момента съм правил множество лапароскопии, но само на възрастни пациенти. Основното предизвикателство пред нас беше да приложим най-подходящата анестезия за детето”, споделя Доц. Анакиевски.

Операцията продължила около час. Следоперативният период е протекъл гладко в Детската реанимация. На третия ден 11-месечният пациент е изписан от болницата.

Хистопатологията потвърждава диагнозата – конвенционален мезобластен нефром, който вече е отстранен не с голям разрез от 10-12 см., а чрез няколко малки отвора.

Така малчуганът от Македония ще има нормална бъбречна функция и ще може да расте здрав.